Direct naar artikelinhoud

Ook eindgebruikers zijn in principe strafbaar

Zowel de politiediensten als de muziek- en filmuitgevers maken er een punt van om niet achter individuele gebruikers aan te gaan die illegale bestanden downloaden voor eigen gebruik. De eersten doen dat vooral omdat het veel efficiënter is om het systeem aan de aanbodzijde aan te pakken: als een piraat die massaal bestanden via het internet aanbiedt, wordt opgepakt, kunnen eindgebruikers ook niet meer aan illegale kopieën geraken.

Voor de mediabedrijven is het eerder een commerciële kwestie: ze hoeden zich ervoor om eindgebruikers te schofferen.

Maar strikt strafrechtelijk maken eindgebruikers die bestanden downloaden van torrentsites zich wel degelijk schuldig aan een misdrijf, waarop volgens de Belgische wetgeving gevangenisstraffen van drie maanden tot drie jaar staan, en geldboetes tussen 500 en een half miljoen euro.

Iemand die een illegaal bestand heeft gedownload en thuis gebruikt, heeft - strikt volgens de wet - bedrieglijk en kwaadwillig een inbreuk gepleegd op het auteursrecht. Wie het bestand in kwestie op zijn computer heeft staan, is het dus aan het verspreiden.

De enige uitzondering die kan worden gemaakt is een kopie voor eigen gebruik, maar dan moet de downloader ook het originele werk in huis hebben.

(RM)