Direct naar artikelinhoud

Belgian Lions krijgen tegen Polen tweede kans op EK-ticket

Gisteren ruilden de Belgian Lions het broeierige Sofia voor het kille Antwerpen, waar ze morgenavond tegen Polen in een hun laatste kans op een EK-ticket willen grijpen. Het scenario ligt klaar: bij winst kunnen de Lions zich volgende zomer voor het eerst in 18 jaar meten met de Europese elite. Bij verlies lijkt een verwijzing naar de barrages onafwendbaar.

Na een (moeilijk) nachtje slapen was bij de Lions-delegatie de vrees over een mogelijke schorsing en dus afwezigheid van Christophe Beghin - tegen Bulgarije van het terrein gestuurd - weggeëbd. Vooral het verslag van de tafelcommissaris dat expliciet de Bulgaar Ivanov als aanstoker vermeldt, bracht geruststelling. “Het zou ook onrechtvaardig zijn. Beghin was slachtoffer, niet dader. Ivanov is gekend voor zijn vuile spel, wat hij brengt heeft niets met basketbal te maken”, zegt Axel Hervelle(27), al jarenlang sterkhouder bij deze Lions.

Donderdag gaf Hervelle evenwel niet thuis tegen Bulgarije. “Ik ben kwaad op mezelf, ik bracht te weinig. Blessure? Dat hoort erbij. Vermoeidheid? Dat is geen excuus. Je weet vooraf: deze voorronde duurt een maand en telt acht interlands. Dat geldt voor iedereen.”

“Zondag tegen Polen hebben we geen keuze. Al die opofferingen, al die energie van de voorbije vijf jaar: dat moet nu bekroond worden. Wij móéten naar dat EK. Wat Portugal kan, moeten wij ook kunnen: thuis winnen van Polen. Dit wordt mijn belangrijkste match als Lion. Vorig jaar in Frankrijk en donderdag in Bulgarije: ook toen stond een EK-ticket op het spel. Maar nu spelen we voor eigen publiek, een stevig voordeel.”

Dat de Lions eerder deze campagne een stevige opdoffer kregen in Polen (93-73 verlies) tempert Hervelles strijdvaardigheid allerminst. “We moeten er een totaal andere match van maken. Een defensieve slijtageslag met meer fysiek spel en meer nijdigheid. We moeten tonen dat wij over de beste verdediging van de groep beschikken. Tegen over hun lengtevoordeel - het duo Gortat (2m13)-Lampe (2m11) scoorde 53 punten - moeten wij onze snelheid plaatsen. Controleer het tempo en laat hen zich aanpassen aan ons. Niet andersom. Voor donderdag lag mijn scenario vast: kwalificatie in Bulgarije, feesten in Antwerpen. Dat is niet gelukt. Nu moet het allebei, kwalificatie en feesten, in Antwerpen gebeuren.”

Nog dit: sinds hun verhuis naar Antwerpen werkten de Belgian Lions zes officiële interlands af in de Lotto Arena. Alle zes werden gewonnen. Volgt morgenavond ‘lucky seven’?

Slotspeeldag

Belgian Lions-Polen

Georgië-Bulgarije

Stand

1. Belgian Lions 7 5 12

2. Polen 7 4 11

3. Bulgarije 7 4 11

4. Georgië 7 4 11

5. Portugal 8 1 9