Direct naar artikelinhoud

Uitbreiding haven bedreigt Great Barrier Reef

In Australië groeit het protest tegen de uitbreiding van de steenkoolhaven net boven het Great Barrier Reef. Daarvoor wordt baggerafval gedumpt vlak bij het kwetsbare koraalrif.

"We hanteren de strengste normen in de Australische geschiedenis", beloofde leefmilieuminister Greg Hunt. Hij had toen net zijn fiat gegeven voor de controversiële uitbreiding van de steenkoolhaven in Abbot Point, Queensland, zo'n 50 kilometer boven het Great Barrier Reef. Er komen drie nieuwe terminals, waardoor de haven bij de grootste steenkoolhavens ter wereld zal horen, net naast het grootste koraal-ecosysteem ter wereld.

Klimaatactivisten begrijpen niet dat Hunt voluit kiest voor een vervuilende energiebron. Maar wat helemaal tegen de borst stoot, is het feit dat het afval van de onvermijdelijke baggerwerken wellicht gedumpt wordt in het natuurpark waarin het kwetsbare koraalrif ligt. In totaal zou er drie miljoen kubieke meter zand gebaggerd worden, of 150.000 vrachtwagens vol.

Dramatisch voor het koraal, reageren milieuverenigingen, wiens protest steeds luider klinkt, onder andere via internetcampagnes. Vandaag is amper 42 procent van het gevoelige koraal in goede gezondheid, de rest is aangetast door het zeewater dat steeds warmer wordt, of door doornenkronen - zeesterren die gedijen in water van slechte kwaliteit en zich voeden met koralen. Als daar nog eens tonnen zand, modder en toxische stoffen bijkomen, dan zal het koraal onherstelbare schade oplopen. Ook Unesco waarschuwde eerder al dat het rif op zijn gevarenlijst komt als de haven verder uitbreidt.