Direct naar artikelinhoud

Ergün Top overweegt overstap naar N-VA

Ergün Top, Antwerps gemeenteraadslid voor CD&V, kan de beslissing van zijn partij om met sp.a naar de kiezer te trekken bij de lokale verkiezingen maar niet verteren. "Dit gaat er ver over", zegt hij. "CD&V zal worden opgeslorpt. Het samengaan met sp.a is enkel bedoeld om twee schepenen (Marc Van Peel en Philip Heylen, TP) hun job te laten behouden. Deze stadslijst bezorgt mij een identiteitscrisis", zegt hij in Gazet van Antwerpen.

Voor eind december wil hij beslissen of hij zich aansluit bij een andere partij. N-VA lijkt hem dan de meest 'logische keuze'. N-VA-voorzitter Bart De Wever en Antwerps kopstuk Liesbeth Homans zien in de twijfels van Top het bewijs dat heel wat CD&V'ers zich niet thuis voelen in het kartel. Met Top, zo onderstrepen ze allebei, zijn er wel nog geen concrete gesprekken gevoerd. "Heel veel mensen willen naar onze partij komen, maar wij gaan niet iedereen opnemen die niet gelukkig is binnen zijn partij", zegt Homans. "Wij begrijpen dat hij niet op de stadslijst wil staan en dat hij zich gefrustreerd voelt. Maar inhoudelijk moeten wij ook op dezelfde golflengte zitten. Top heeft trouwens nog geen concrete vraag gesteld om met ons aan tafel te gaan zitten."

N-VA benadrukt dat ze al veertig lokale overlopers aanvaard heeft, maar dat ze er ook zeventig heeft geweigerd. "Wij zijn geen Spaanse herberg."