Direct naar artikelinhoud

VS-buitenlandminister Hillary Clinton zoekt verbetering van relaties tijdens staatsbezoek aan China

Washington en Peking slaan handen in elkaar voor economie en klimaat

De VS en China willen samenwerken aan het herstel van de wereldeconomie en de aanpak van de klimaatverandering. Dat hebben beide grootmachten afgesproken tijdens het bezoek aan Peking van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Door Frank Schlömer

PEKING l 'We willen onze relaties verbreden en verdiepen. De basis is goed, maar er is veel werk', zei Clinton na een ontmoeting met haar Chinese ambtgenoot Yang Jiechi. Die sprak over 'grote en dringende' uitdagingen waarmee China en de VS worden geconfronteerd.

Yang heeft Clinton laten weten dat China vertrouwen in het Amerikaanse financiële bestel blijft houden. Dat is belangrijk omdat China de grootste schuldeiser van de VS is. Het Aziatische land heeft bijna 700 miljard dollar aan staatsobligaties in handen. Als Peking dat soort schuldbrieven niet langer zou aanschaffen, zou Washington het zonder die gestage geldstroom moeten doen. Op haar beurt heeft Clinton Yang verzekerd dat de VS geen handelsbarrières zullen opwerpen om de eigen economie te beschermen. In China was bezorgdheid ontstaan over de 'Buy American'-clausule in het economische reddingsplan van de nieuwe regering van president Barack Obama.

De twee ministers spraken af om samen de G20 (een vergadering van de negentien grootste economieën ter wereld plus de Europese Unie) in april voor te bereiden. Yang reist daarom begin maart naar Washington voor verdere gesprekken met Clinton. Op de bijeenkomst in april zullen ook de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao de koppen bij elkaar steken. Het zal de eerste keer zijn dat de twee leiders elkaar ontmoeten. Clinton sprak zaterdag met Hu Jintao en ook met premier Wen Jiabao.

China en de VS zijn de twee landen met de grootste uitstoot van broeikasgassen. De landen hebben volgens Clinton "gezamenlijke belangen" bij het tot stand komen van een nieuw verdrag om klimaatverandering tegen te gaan. "Onderwerpen die tot samenwerking kunnen leiden zijn schone energie, de opslag van CO2 en de zuinigheid van onze gebouwen", aldus Clinton. De economische belangen en de klimaatproblematiek beheersten de agenda, terwijl de situatie van de mensenrechten in China geen topprioriteit bleek.

Op een gezamenlijke persconferentie in Peking zei Clinton dat er op alle domeinen open en soms harde discussies waren geweest, zeker ook op vlakken waarover men van mening verschilt. Ze somde de mensenrechten op en ook Tibet, Taiwan en religieuze vrijheid. In het kader van de algemene financiële crisis in de wereld zei ze dat er nu evenwel economische prioriteiten zijn en dat men zeker ook de veiligheidsproblematiek niet uit het oog mag verliezen. Ze noemde meer bepaald Noord-Korea en zijn atoomprogramma bij naam.

"De wereldgebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat we een drukke en overvolle agenda hebben gehad. Ik ben het er met mijn gesprekspartners over eens geworden dat het essentieel is dat de Verenigde Staten en China een positieve relatie hebben waarin goed kan worden samengewerkt. Het is immers een feit dat de Chinese en de Amerikaanse economie eng verweven zijn", aldus nog de minister, die gisteren haar Aziatische reis afsloot. De VS zijn de grootste afnemer van Chinese exportgoederen en dus een preferentiële handelspartner van Peking.

Van zijn kant zei Clintons ambtgenoot Yang dat de VS en China alle protectionistische maatregelen moeten verwerpen omwille van de wereldwijde economische crisis. "Zolang de economische crisis voortduurt en nog uitbreidt, moeten onze twee landen hun samenwerking verhogen en elke vorm van handelsprotectionisme verwerpen", meende Yang.

Hillary Clinton:

Het is een feit dat de Chinese en de Amerikaanse economie eng verweven zijn

n Clinton op officieel bezoek in China. De Amerikaanse buitenlandminister verzekerde er dat haar land geen handelsbarrières zal opwerpen om de eigen economie te beschermen. Haar Chinese ambtsgenoot zei dan weer dat hij het vertrouwen behoudt in de Amerikaanse economie.