Direct naar artikelinhoud

Geen gouden aandeel voor België in Suez GDF

Nieuwe Franse energiereus duldt geen inspraak uit Brussel

België krijgt nu toch geen gouden aandeel in de energiereus Suez Gaz de France. Met zo'n bijzonder aandeel kunnen de nationale strategische energiebelangen worden verdedigd. De Belgische energiemarkt is nu volledig ingepalmd door de Franse groep.

De Tijd

Brussel l Nu de Fransen de Belgische energiemarkt volledig hebben ingepalmd, wil de Belgische overheid de controle over de elektriciteits- en gasnetwerken, nu ondergebracht bij Elia en Fluxys, terugwinnen van de Fransen.

Suez GDF is dankzij Electrabel de belangrijkste speler op de Belgische energiemarkt, maar de Belgische regering heeft bitter weinig te zeggen in de mastodont. Parijs heeft daarentegen wel veel meer te zeggen in de energiereus. De Franse regering is de grootste aandeelhouder met een belang van 35,6 procent, goed voor een ruime blokkeringsmeerderheid. Daarnaast heeft de Franse overheid een gouden aandeel in Suez GDF.

Premier Yves Leterme kreeg begin mei, tijdens een bezoek aan Parijs, van president Nicolas Sarkozy nog de belofte dat er ook voor België zo'n gouden aandeel zou komen. Maar volgens het prospectus van de fusie kan België dat vergeten. In Belgische politieke kringen reageert men verbaasd. "Dat een gouden aandeel wettelijk niet mogelijk zou zijn, is nonsens", luidt het. Er wordt verwezen naar de Pax Electrica II, een geheel van engagementen bij de inlijving van Electrabel door Suez waarin topman Gérard Mestrallet beloftes deed.

Ook uit discreet overleg tussen de Belgische regering en de Europese Commissie bleek eerder dat scenario's voor een gouden aandeel denkbaar zijn om de Belgische energiebevoorrading te verzekeren. Vanuit Parijs is meermaals bevestigd dat België een gouden aandeel kon krijgen, maar blijkbaar heeft de Belgische regering het dossier wat verwaarloosd.

Suez en Gaz de France wijzen er wel op dat België zijn gouden aandelen in de gasbedrijven Distrigas en Fluxys en de Electrabeldochter Synatom behoudt. Maar die gouden aandelen zijn niet te vergelijken met een gouden aandeel in de groep Suez GDF. Fluxys en Distrigas vallen binnenkort niet meer onder de controle van Suez GDF. Zodra de fusie rond is, zwaait de Italiaanse energiegroep Eni de plak bij Distrigas en heeft Suez geen meerderheidsbelang in Fluxys meer. Het gouden aandeel van Synatom is de enige voet tussen de deur bij de fusiegroep Suez GDF. Synatom is verantwoordelijk voor de aankoop van splijtstof voor kerncentrales en bezit de miljardenspaarpot voor de ontmanteling van het nucleaire park.

Electrabel is de eigenaar van het leeuwendeel van alle energiecentrales in ons land. Er zitten nog twee gemeentelijke vertegenwoordigers in de raad van bestuur van de stroomproducent, maar die hebben geen speciale bevoegdheden of rechten. Van de beloofde regeringsvertegenwoordiger bij Electrabel is nog niets in huis gekomen. Dergelijke vertegenwoordiging werd overeengekomen in de eerste Pax Electrica.

Om de Belgische meubels te redden zit er voor ons land niets anders op dan te speculeren op de vrijmaking van de Belgische energiemarkt. De Franse machtsgreep kan maar worden ingeperkt door het Franse monopolie op het Belgische grondgebied te doorbreken.

Frankrijk heeft meermaals bevestigd dat België een gouden aandeel kon krijgen, maar de regering heeft het dossier wat verwaarloosd