Direct naar artikelinhoud

Anderlecht zonder Jestrovic naar Krakau

Maandag wordt beslist wanneer Nenad Jestrovic onder het mes moet om een gescheurde kruisband, een scheur in de meniscus én een letsel aan het kapsel van de linkerknie te behandelen. De revalidatie zal minstens vier maanden in beslag nemen. Een streep door de rekening van Anderlecht dat met het oog op de landstitel en een plaats in de Champions League één van zijn sterkhouders ziet wegvallen. Broos vraagt om een vervanger maar de directie van de club wil geen transfers meer.

Anderlecht

Van onze medewerker

Wim De Jonge

'Ik kon het gras wel opeten." Zo verwoordde Hugo Broos zijn ontgoocheling omdat Anderlecht minstens zeven doelrijpe kansen tegen Krakow de nek omwrong. "Maar ik ben er zeker van dat 3-1 moet volstaan om ons te kwalificeren voor de Champions League." Dat zal wel zonder Jestrovic moeten. De Brusselse topschutter liep in de partij tegen de Poolse kampioen ernstige knieletsels op en moet waarschijnlijk een half jaar aan de kant. Volgens dokter Huylebroeck is het een typisch rotatietrauma. "Ik heb de speler nog niet zelf kunnen onderzoeken omdat ik op dit ogenblik in het buitenland ben, maar alles wat de radioloog en collega Edelman me zeggen, wijst daar op. Een snelle operatie is aangewezen. De speler zal honderd procent kunnen terugkeren maar moet toch op een revalidatie van vier maanden rekenen. Tel daar nog een maand individuele training bij voor hij bij de groep kan aanpikken."

Anderlecht verliest dus zijn prijsschutter. Ook de eerste helft van vorig seizoen bleef Jestrovic met een zware blessure aan de kant. Onder andere door zijn terugkeer zetten de Brusselaars een sterke terugronde neer maar Club Brugge was toen al buiten schot voor de titel. Op het elan van het vorige seizoenseinde pakte Anderlecht woensdagavond het Poolse Krakow aan. Na de 3-1-overwinning hing er een mengeling van euforie en lichte ontgoocheling in het Constant Vanden Stock-stadion. De thuisploeg speelde een dijk van een wedstrijd. "Maar het had 10-0 moeten zijn", sprak Olivier Deschacht lichtjes overdreven na de match. Inderdaad, indien Baseggio en vooral Aruna het scorend vermogen van Jestrovic hadden dan was de terugwedstrijd totaal overbodig geweest.

Broos bleef er woensdagavond nog kalm bij: "Als je de wedstrijd gezien hebt dan weet je dat we in Polen ook nog kansen zullen krijgen. Aan ons om er enkele van te benutten." Toen wist hij nog niet dat hij zijn goalgetter Jestrovic niet zou kunnen gebruiken. In de vijfendertigste minuut stapte die hinkend van het veld. Als Aruna de helft van het Torinstinkt van Jestrovic bezat dan had Anderlecht nu geen problemen.

Maar Aruna is geen afwerker. Hugo Broos wil daarom een evenwaardige vervanger voor Jestrovic hebben. "Ik weet niet of het nog mogelijk is. En ik weet niet of er geld voorhanden is. Een voorschot op de Champions League-miljoenen vragen zal niet mogelijk zijn zeker?" Manager Van Holsbeeck weet wel hoe hij deze tegenslag moet opvangen: "De directie van Anderlecht is categorisch: er komt geen transfer. Natuurlijk zagen we graag Kone van Lierse komen maar daar is nu door Roda JC ingelijfd. Vergeet niet: Anderlecht heeft nog spitsen. Mornar, Mac Donald en Seol. Met Aruna erbij zijn dat vier spelers voor twee plaatsen." En dan vergeet Van Holsbeeck nog De Bilde, Thompson en Iachtchouk die ook op de loonlijst staan. "Iachtchouk heeft een goede voorbereiding achter de rug en kent nu een lichte terugval, wat normaal is als je zo lang buiten strijd bent geweest. Maar als die hard blijft werken dan kan die ons nog iets opleveren." De Bilde en Thompson zijn vooral (loon)lastposten. "Geen enkele Belgische club wil of kan de lonen van die heren betalen. Blijft enkel het buitenland. Maar daar wacht niemand op hen."

Hugo Broos heeft Anderlecht tot een modern voetballend en wilskrachtig team uitgebouwd, het zijn de overtollige spelers in de ruime kern die ervoor zorgen dat er geen financiële ruimte is om de onbeschikbaarheid van Jestrovic door een dure transfer op te lossen. Volgens Van Holsbeeck moet de reflex om oplossingen buiten de club te zoeken verdwijnen. "Kijk naar wat er met Vincent Kompany gebeurt: door de blessure van De Boeck krijgt die de kans om zijn talent te tonen. Vorig jaar is hetzelfde met Lovre gebeurd. En nu grijpt misschien Mac Donald zijn kans. Talent heeft hij, enkel aan zijn mentaliteit moet nog geschaafd worden." Maar kan het vele geld van de Champions League Anderlecht niet aan een nieuwe spits helpen? Van Holsbeeck: "Dat geld stop ik liever in een langlopend project als Neerpede dan in een paniekaankoop. Dat is de nieuwe lijn in het beleid."

Van Holsbeeck: 'Geen transfer om Jestrovic te vervangen, dat is de nieuwe lijn bij Anderlecht'