Direct naar artikelinhoud

IOC akkoord met dubbele toewijzing Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft in Lausanne besloten om de Zomerspelen van 2024 en 2028 in één beurt toe te wijzen. Parijs en Los Angeles zijn de kandidaten.

Parijs en Los Angeles verklaarden zich bereid in september in Peru met de toewijzing akkoord te gaan. Mochten de Franse hoofdstad, de favoriet voor 2024, en LA die bereidheid niet hebben getoond, dan zou de normale procedure in werking zijn getreden. Regel 33.2 van het olympisch charter zegt dat zeven jaar voor een olympisch jaar de gaststad dient te worden aangewezen.

Voor 2028 wordt nu een elfjarige termijn aangehouden. Het is een door IOC-voorzitter Thomas Bach aangedragen oplossing om zijn pronkstuk, de Olympische Spelen, door een crisis te leiden. Steeds minder westerse steden zijn bereid miljarden uit te geven om de Spelen binnen te halen. In de race voor 2024 haakten Hamburg, Rome en Boedapest na verzet van de bevolking af. Boston gaf zijn ticket aan Los Angeles.

Kostprijs: 3 à 5 miljard euro

Parijs en Los Angeles waren de gedoodverfde favorieten. Parijs ontving de olympiërs al in editie twee van de Spelen, die van 1900, en daarna nog eens in 1924. De Fransen, die deze week bij de presentatie van hun bid werden vertegenwoordigd door president Macron, willen honderd jaar later het evenement opnieuw verwelkomen.

Los Angeles heeft meer recente ervaringen: 1932 en 1984. De Californische aanbieding - kosten: 4,6 miljard euro - is vooral op privé-initiatief gebaseerd. Parijs leunt vanouds op staatsondersteuning: 3,4 miljard euro.

Op 13 september wordt in Lima door 95 IOC-leden (uit 76 landen) gestemd over Parijs dan wel Los Angeles 2024. De verliezer wordt meteen gaststad in 2028. IOC-chef Bach hief gisteren de armen van de twee burgemeesters van de steden, Hidalgo en Garcetti. Hij wilde winnaars, geen verliezers.