Direct naar artikelinhoud

Massaprotest in Turkije tegen premier Erdogan

In de Turkse stad Istanbul is massaal betoogd naar aanleiding van een corruptie- en omkopingsschandaal. Gisteren kwam het tot forse botsingen tussen de betogers en de ordediensten. De politie zette het waterkanon in en gebruikte traangas om de betogers uiteen te drijven. De actievoerders wilden dat de ministers die in het schandaal genoemd worden, opstappen.

Verschillende hoge functionarissen die gelieerd zijn aan de AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan zouden betrokken zijn bij het corruptie- en omkopingsschandaal. In totaal werden vijftig mensen opgepakt, onder wij de zonen van de ministers van Binnenlandse Zaken, Economie en Milieu en een bankdirecteur van de Turkse overheidsbank Halkbank.

Erdogan maakt gewag van een samenzwering. Volgens de Turkse media is het onderzoek het gevolg van een politieke vete tussen de premier en zijn vroegere bondgenoot Fethullah Gülen. Die leidt ook de invloedrijke Gülenbeweging. Erdogan verwijt de politieleiding dat ze de politiek niet heeft ingelicht over het onderzoek dat hem viseert. Hij zei dat hij strijdt tegen "een staat in de staat".

In de nasleep van het onderzoek zijn al zeventig politieofficieren op straat gezet, omdat ze volgens de regering schuldig zijn aan machtsmisbruik en het stilhouden van het corruptieonderzoek voor hun superieuren. Dit alles komt ongelegen voor Erdogan, want over vier maanden zijn er gemeenteraadsverkiezingen.