Direct naar artikelinhoud

Telenet en VIER maken samen fictiereeks

VIER stapt als eerste zender mee in het STAP-project van Telenet om Vlaamse tv-producties te financieren. VRT en VTM weigeren nog altijd om met Telenet samen te werken.

Telenet maakte in oktober vorig jaar bekend dat het jaarlijks 7,5 miljoen euro wil vrijmaken om Vlaamse tv-programma's mee te financieren met hun STAP-project. 'Dank u, maar we hoeven dat geld niet', luidde het meteen unisono bij de drie grote Vlaamse omroepen, die daarvoor zelfs een gezamenlijk persbericht uitstuurden. Zij wilden onder meer dat Telenet niet eigenhandig zou beslissen over de verdeling van dat fonds, maar dat het via het Mediafonds zou gaan. Dat Mediafonds subsidieert als onderdeel van het Vlaams Audiovisueel Fonds op onafhankelijke wijze tv-fictie, documentaires en animatiereeksen.

Maar het gemeenschappelijke front tegen STAP is niet meer. SBS Belgium, het moederbedrijf van VIER en VIJF, stapt wel mee in STAP en zal dus samen met Telenet een fictiereeks maken. Welke reeks dat is, zal Telenet vandaag bekendmaken op een persconferentie. De samenwerking binnen STAP betekent dat Telenet een deeltje van de reeks betaalt en in ruil daarvoor de reeks als eerste mag uitzenden op zijn betaalkanaal. Een zelfde procedé werd ook al toegepast bij Quiz Me Quick, de fictiereeks van en met Bart De Pauw. Die reeks was in het voorjaar van 2012 op Prime te zien en vorig najaar op Eén.

Zowel de VRT als de Vlaamse Mediamaatschappij (VTM, 2BE) blijven gekant tegen STAP omdat Telenet volgens hen te weinig betaalt in verhouding tot de bijdrage van de zenders. Het recht om een fictiereeks als eerste te mogen uitzenden, is voor beide omroepen meer waard. "De investering van Telenet blijft een sommetje in vergelijking met wat wij jaarlijks investeren in Vlaamse fictie", zegt VRT-woordvoerder Stijn Ombelets. Beide zenders blijven ook eisen dat minstens een deel van het STAP-project via het onafhankelijke Mediafonds verdeeld wordt. Om die redenen besliste bijvoorbeeld VTM niet samen te werken met Telenet, hoewel er vanuit het kabelbedrijf concrete interesse was voor een fictiereeks.

Nadat de omroepen eind vorig jaar hadden laten weten geen interesse te hebben in STAP, werden er vanuit het kabinet van minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) pogingen ondernomen om tot een akkoord te komen. Zeker nadat Telenet had aangekondigd 2,5 van de 7 miljoen euro toch via het Mediafonds te laten passeren. De bedoeling was om die investeringsplicht nu in een decreet vast te leggen, zodat alle distributeurs dat moeten blijven doen. Niet alleen Telenet dus, maar ook Belgacom.

Alleen zijn de onderhandelingen spaak gelopen nadat dit dossier gekoppeld werd aan dat van de regionale tv-zenders, geven bronnen aan, eraan toevoegend dat ook minister-president Kris Peeters (CD&V) daar een belangrijke rol in speelde. Telenet zou zo niet alleen geld moeten pompen in Vlaamse fictie, maar ook vijf miljoen euro moeten uittrekken voor de regionale zenders, waarvan een flink deel in slechte papieren zit. Een voorstel dat Telenet meteen van tafel veegde. "En dat is ongelooflijk jammer", zegt een betrokkene, "want Telenet was bereid om tot drie miljoen euro in het Mediafonds te stoppen. Voor de Vlaamse productiesector zou dat een enorme steun zijn."

Bij het kabinet-Lieten luidt het dat het spaak lopen niet van hun kant komt. "Het dossier gaat gewoon verder." Maar tot zolang dat decreet er niet is, gaat Telenet dus verder met STAP en blijven VRT en VMMa weigeren om mee te werken.