Direct naar artikelinhoud

Een op drie schoolkeukens onvoldoende hygiënisch

BRUSSEL

Uit controles van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) blijkt dat een op de drie schoolkeukens in ons land onvoldoende hygiënisch is. In 2006 was maar 18 procent van de keukens ‘gezakt’. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx wijt de stijging vooral aan de verstrengde controles.

Het rapport van het FAVV laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Dertig procent van de keukens in de 347 scholen die in 2009 regelmatig een controleur van het agentschap over de vloer kregen, kwam niet tegemoet aan de voorschriften. In vergelijking met drie jaar geleden is het aantal ‘gezakte’ schoolkeukens gestegen met 12 procent. “De tekortkomingen op het vlak van de hygiëne in 2006 situeerden zich vooral op het gebied van de ongediertebestrijding, persoonlijke hygiëne en opleiding, en het reinigings- en ontsmettingsplan”, aldus minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) in een antwoord aan senator Hugo Vandenberghe (CD&V), die de zaak aankaartte. De voorbije drie jaar is daar de ontvangst en opslag van levensmiddelen bij gekomen. Onkelinx geeft toe dat de hygiëne in de Belgische scholen wel eens te wensen overlaat, maar wijt de stijging aan de strengere controles van het FAVV.

“Het is niet zo dat de controles nu plotseling veel strenger zijn in vergelijking met een paar jaar geleden”, reageert Lieve Busschots van het FAVV. “Het is wel zo dat er een checklist is opgesteld waaraan de scholen moeten voldoen. Er zijn meer punten waarop gecontroleerd wordt, maar je kunt niet zeggen dat de controles nu veel drastischer zijn. Ze zijn veeleer uniformer.”

Volgens Busschots toont de stijging aan dat er werk aan de winkel is in de Belgische schoolkeuken, al moeten de resultaten volgens haar wel enigszins gerelativeerd worden: “Scholen die nu niet conform de voorschriften zijn, moeten niet als onhygiënisch bestempeld worden. Soms gaat het slechts om kleine probleempjes.”

Als ook de hercontroles tegenvallen, dan riskeren de scholen een boete tot 1.500 euro, ook als de keukenactiviteit is uitbesteed aan een extern bedrijf. Minister Onkelinx laat weten dat de gerichte controleacties in Vlaanderen per gemeente, per distributiesector en school herhaald worden, voorafgegaan door een informatievergadering. (md)