Direct naar artikelinhoud

Geen jetlag meer dankzij lichtjes die zon imiteren

KLM installeert slimme led-verlichting in zeven nieuwe passagiersvliegtuigen. Die imiteren het zonlicht zodat een jetlag vermeden kan worden.

Een jetlag ontstaat omdat het lichaam zich moeilijk aanpast aan de tijd in een andere tijdzone. Een dag recuperatie per uur tijdsverschil, rekent men doorgaans. De verlichting aan boord van de zeven nieuwe KLM-toestellen kan liefst 16,7 miljoen kleurschakeringen aannemen, waardoor ze het zonlicht nagenoeg perfect kan imiteren. "Door de kleurverandering van licht naar donker of omgekeerd kan ons lichaam zich synchroniseren met de tijdzone van de bestemming", klinkt de uitleg. Zo wordt de jetlag tot een minimum herleid.

Ook de Rode Duivels maakten eerder al gebruik van een dergelijke techniek. Zij kregen in 2013, toen ze terugkeerden van hun vriendschappelijke interland in de VS, een speciale bril aangemeten. Negen dagen later stond namelijk een cruciale WK-kwalificatiematch tegen Servië op het programma en bondsdokter Kris Van Crombrugge wilde de Duivels perfect uitgeslapen aan de aftrap.

Samen met de led-verlichting zijn de vliegtuigen ook uitgerust met een nieuw luchtfiltersysteem, dat de lucht in het toestel elke 2 tot 3 minuten ververst. Op die manier wordt uitdroging tegengegaan, slapen passagiers onderweg beter en vermindert de kans op jetlag nog meer.