© Joren De Weerdt

Schepen Philip Heylen: “We halen de Reuzen opnieuw naar Antwerpen”

Schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) wil “snel” ‘de Reuzen’ weer naar Antwerpen halen. Vorige zomer bracht de Franse straattheatergroep Royal de Luxe nog 900.000 mensen op de been met zijn reusachtige mechanische marionetten. Heylen hoopt dat succes over te kunnen doen.

SYLVIA MARIËN

De schepen van Cultuur kondigde het nieuws aan bij de huldiging van de zeven miljoenste bezoeker aan de Zomer van Antwerpen, woensdag. Het is de organisatie van het zomerfestival, onder leiding van Patrick De Groote, die Royal de Luxe al een aantal keer wist te programmeren, vorig jaar nog met de Le mur de Planck, een verhaal rond de figuur Oma Reus.

“Om de vijf jaar hebben we de Reuzen naar Antwerpen kunnen halen”, zegt Philip Heylen, “en we willen dat zo snel mogelijk opnieuw doen. Ik kan daar geen termijn op plakken, maar het is iets dat je heel lang op voorhand moet plannen.”

Heylen zegt “heel trots” te zijn op wat de Zomer van Antwerpen elk jaar verwezenlijkt. “De Zomer is gestart in 1995, op de Rijnkaai. Toen duurde het festival nog een aantal weken. Vanaf 1998 ging het twee zomermaanden lang duren, onder de noemer ‘vakantie in eigen stad’. En dit jaar alleen telt de Zomer duizend voorstellingen, tweeënhalve maand lang. Telkens ligt de nadruk op ‘zo veel mogelijk gratis’ en op ‘kwaliteit’, maar het is ook altijd vernieuwend, verbredend en verdiepend. Cultuur zoals de Zomer van Antwerpen zit in het DNA van deze stad.”

Zomerbar

Niet uit deze stad, maar wel fervent fan van de Zomer van Antwerpen, is de zeven miljoenste bezoeker Petra Vervoort (45). Zij woont in Poederlee, ging woensdagavond samen met vrienden chillen in de Zomerbar aan de Sloepenweg, en werd bij haar entree staande gehouden door schepen Heylen. “Eerst liep ik door, want meestal als iemand je aanklampt, is het voor een petitie ofzo”, zegt Petra. “Maar toen ik doorhad dat het iets heel anders was, draaide ik snel bij. (lacht)” Ze kreeg een picknickmand cadeau vol zomerspullen: cava, een strandlaken, een T-shirt, slippers en 32 tickets voor voorstellingen van de Zomer.

Dit jaar zijn er nog steeds heel wat tickets voorhanden. De zomer startte met slecht weer, en dat is altijd een zeer bepalende factor.

© Wim Hendrix

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER