Direct naar artikelinhoud

Karma

We zitten voor het haardvuur met een glas wijn als ze zich plots met enige zin voor overdrijving op de vloer werpt en roept dat ze nog lang niet klaar is voor een Oprah-Chopra-moment. Ze betwijfelt zelfs of ze haar ex ooit zal kunnen vergeven. Neen, moest er nog iets op haar bankrekening staan, zou ze nu twee Albanezen inhuren om zijn benen te breken. Ze lacht en verontschuldigt zich meteen voor haar racistische uitspraak.

Ze zint op wraak. Geen moord of blijvend letsel, maar toch voldoende om hem even te laten kruipen. "Het enige wat me tegenhoudt om een huurling in te schakelen, is geldtekort", zegt ze met een ironische ondertoon. Ze heeft niets meer. De stijlvol gedecoreerde villa met paddock en paarden moest ze achterlaten. Haar interieurzaak bleek hij op slinkse, achterbakse wijze leeggezogen te hebben. Ze kan zichzelf alleen maar verwijten dat ze hem blindelings de boekhouding had toevertrouwd. Een week nadat ze de financiële beerput ontdekte, was ze onverwacht vroeger thuis gekomen en had ze hem aangetroffen met de buurvrouw met wie hij al vijf jaar een affaire bleek te hebben. Verraad zonder grenzen of mededogen. Liefdespijn tot op het bot.

Ze heeft het al vaker gevoeld. Hij is de tweede man die haar pluimt en bedriegt. Ze durft zichzelf niet meer te laten leiden door haar gevoel. Dat is wel de grootste straf, zegt ze. Onder ogen moeten zien dat liefde een illusie is. De enige positieve conclusie die ze nog kan trekken is dat er geen enkel depressief gen in haar lijf zit. Ze heeft alle redenen om in een hoekje te zitten wenen, maar ze blijft doorgaan.

Alleen als om vier uur de wekker gaat, durft ze zich weleens te beklagen. Voor zonsopgang staat ze al appelen en peren te sorteren. Neen, als interieurontwerpster had ze nooit gedacht dat haar carrière deze wending zou nemen, maar ze is dankbaar voor de nieuwe kans. Ze kan ermee lachen als ik haar de uitgeperste citroen van de fruitveiling noem. Het woord verzuring staat in ieder geval niet in haar woordenboek. Bovendien heeft ze lak aan status en prestige. Voor haar omgeving hield ze haar financiële problemen dan ook niet verborgen. Zelfs niet toen ze op een bepaald moment moest aankloppen bij het OCMW. Niemand heeft haar er ooit scheef voor bekeken. Integendeel, ze is verbaasd door de hartverwarmende steun die haar langs alle kanten wordt aangereikt. Haar vrienden hebben zelfs samengelegd zodat ze in juli toch mee op vakantie kan. "Karma beloont", prevel ik onder de indruk van zoveel veerkracht en positivisme. Uiteindelijk dan toch een Oprah-Chopra-moment.