Direct naar artikelinhoud

Reynders eerste Europese minister in Congo na omstreden verkiezingen

Maandagavond arriveert buitenlandminister Didier Reynders voor een driedaags bezoek in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Hij is daarmee de eerste Europese minister die na de controversiële verkiezingen van eind vorig jaar in direct contact treedt met het regime-Kabila.

Op het programma staat een nog te bevestigen ontmoeting met president Joseph Kabila, een onderhoud met de ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën, en een onderhoud met verschillende oppositieleiders en ngo-vertegenwoordigers. Een gesprek met de onder huisarrest geplaatste Etienne Tshisekedi staat niet op de planning.

In ieder geval zal elke stap die Reynders in Kinshasa zet met argusogen gevolgd worden. Een aantal Belgische ngo's vreest dat dit bezoek zal neerkomen op een erkenning van de omstreden verkiezingsuitslag. Algemeen directeur van 11.11.11 Bogdan Vanden Berghe: "Kabila mist vandaag de legitimiteit bij de Congolese bevolking, het mag niet bij Reynders liggen om die te verlenen vanuit de internationale gemeenschap."

Het is daarom fundamenteel dat de minister er bij de Congolese overheid op aandringt dat de tekortkomingen van de voorbije verkiezingen erkend en weggewerkt worden, vinden 11.11.11, Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. "Nog maar deze week publiceerden de VN een rapport waarin sprake is van ernstige schending van de mensenrechten tijdens het verkiezingsproces. Reynders mag dat niet naast zich neerleggen om dan enkel te praten over een nieuwe kanselarij of een nieuwe luchtvaartmaatschappij", vindt Nadia Nsayi van Broederlijk Delen en Pax Christi.

Opvallend is alvast dat Reynders voor een korte en eerder low profile-trip opteert. In tegenstelling tot zijn voorgangers Vanackere en De Gucht reist hij niet met het regeringsvliegtuig maar met een gewone lijnvlucht van Brussels Airlines. Zijn eigen delegatie werd klein gehouden en er werden ook minder journalisten uitgenodigd dan gebruikelijk. Reynders zal iets meer dan 48 uur ter plaatse zijn en er zijn geen tussenstops in andere Congolese steden. Ook de vaak politiek delicate bezoeken aan de buurlanden Burundi en Rwanda staan deze keer niet op het programma.