Direct naar artikelinhoud

NAVO doodt topman van Al Qaida in Afghanistan

Abdul Ghani, een topcommandant van Al Qaida in Afghanistan, is omgekomen bij een NAVO-bombardement. Westerse troepen maakten al vier jaar jacht op hem. Na de beschamende ontsnapping van bijna vijfhonderd talibanstrijders uit de gevangenis van Kandahar is de NAVO maar wat blij om met een zegebulletin uit te pakken.

De Saoediër Abdul Ghani, ook wel bekend onder de naam Abu Hafs al-Najdi, was jarenlang een van de absolute topfiguren van de taliban en Al Qaida. Net als vele van zijn medestrijders vocht hij in de jaren tachtig mee met de moedjahedien tegen de Sovjet-Unie. Hij gold als de rechterhand van talibanleider Mohammed Omar en was gedurende het talibanbewind in Afghanistan (1996 tot 2001) gouverneur van de provincie Herat en onderminister van Defensie.

Na de aanslagen van 9/11 en de Amerikaanse inval in Afghanistan sloeg Abdul Ghani op de vlucht en begon hij vanuit de grensstreek met Pakistan een opstand tegen de buitenlandse troepen en de nieuwe Afghaanse regering van Hamid Karzai. Het is onduidelijk in welke mate de talibanleider bescherming genoot van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Sommige bronnen stellen dat Abdul Ghani in november 2001 even werd opgepakt maar onder druk van ISI-kopstukken werd vrijgelaten.

De jongste jaren was Abdul Ghani de militaire talibanleider in de oostelijke grensprovincie Kunar. Hij stond in voor de operationele planning van offensieven, zelfmoordaanslagen en ontvoeringen van Westerlingen. Hij leidde enkele trainingskampen voor talibanstrijders.

Op die manier werd hij een van de meest gezochte talibanleiders ooit. Westerse troepen hielden gedurende vier jaar een klopjacht op hem en in Saoedi-Arabië stond hij op plaats 23 van de 85 meest gezochte terreurverdachten. Volgens de Saoedische veiligheidsdiensten was Abdul Ghani ook actief in Pakistan en Iran.

Op 13 april, zo meldde de NAVO, had Abdul Ghani een vergadering belegd met andere opstandelingen en Al Qaidaleden. Het is tijdens die vergadering dat de NAVO met luchtaanvallen toesloeg. “Abdul Ghani was verantwoordelijk voor de coördinatie van vele belangrijke aanvallen. Op de ochtend van zijn dood zou hij een zelfmoordaanval bevolen hebben die het leven kostte aan een belangrijke stammenleider en negen Afghaanse burgers.”

Nieuwe offensieven

Alles wijst erop dat de westerse troepen en het Afghaanse leger hun aanvallen tegen talibandoelwitten nog verder zullen opvoeren. De komende maanden worden cruciaal omdat de NAVO-troepen in de zomer in een aantal provincies de veiligheidstaken zullen overdragen aan het Afghaanse leger. Als die overdracht mislukt, komt ook het volledige terugtrekkingsplan van de buitenlandse troepen in gevaar. De kans is dan ook groot dat de taliban deze operaties met aanslagen en nieuwe offensieven zullen proberen te dwarsbomen.

Maandag kregen de NAVO en de Afghaanse leger trouwens al een zware opdoffer te verwerken toen uit de gevangenis van Kandahar maar liefst vijfhonderd opstandelingen wisten te ontsnappen. Dat gebeurde via een tunnel van driehonderd meter waaraan talibanstrijders maandenlang hadden gewerkt. Het staat zogoed als vast dat een deel van de gevangenisbewakers medeplichtig is aan de collectieve bevrijding.

Na de spectaculaire ontsnapping begonnen Afghaanse en westerse militairen een grootschalige zoektocht naar de gevangenen. Echt succesvol was die niet: van de 500 voortvluchtigen werden er slechts 65 weer ingerekend. De rest bevindt zich ondertussen waarschijnlijk al in uitvalsbases van de taliban, waar ze opnieuw ingezet kunnen worden bij militaire aanvallen.

Naast Abdul Ghani werden de jongste maanden nog 25 andere Al Qaidaleiders gedood. Volgens NAVO-schattingen zou er momenteel nog een honderdtal militanten van Al Qaida in Afghanistan actief zijn.