Direct naar artikelinhoud

Tweehonderd jobs bedreigd bij Bombardier

Bij trein- en trambouwer Bombardier in Brugge staan tot 200 banen op de helling. 'Men is Brugge stilletjes aan het uitschrijven.'

Ook al was het geen donderslag bij heldere hemel, toch kwam het verdict hard aan. Bombardier wil de Brugse vestiging omvormen tot een fabriek gespecialiseerd in eindassemblage en het testen en indienststellen van voertuigen. Dat heeft het bedrijf op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd. Hierdoor wordt het mes gezet in het huidige personeelsbestand van zowat 475 mensen. "Dit kan gepaard gaan met een personeelsvermindering van 160 medewerkers (90 arbeiders en 70 bedienden)", klinkt het in een bedrijfsmededeling.

Het bedrijf start het consultatieproces en zal pas in een latere fase meer details kunnen geven, klinkt het nog. De plannen zijn volgens het bedrijf 'essentieel' om de toekomst van de site te verzekeren en de nodige concurrentiekracht te herwinnen.

De vakbonden zijn niet echt verrast. Dit is immers het gevolg van een reeds eerder aangekondigde reorganisatie van de groep. Dit voorjaar al zagen de bonden de bui hangen, en even was er zelfs de vrees dat Brugge integraal op de schop zou gaan. Zover is het dus niet gekomen. Maar wel wordt de verdere toekomst van Brugge door de vakbonden in twijfel getrokken. "Men is hier de dood van Bombardier Brugge stilletjes aan het uitschrijven, weliswaar in een stappenplan", zeggen ze. Ze wijzen er ook op dat er eigenlijk 200 banen op de tocht staan: naast de 160 vaste banen verdwijnen er ook 40 tijdelijke jobs.

"Dit is een zwarte dag voor Bombardier Brugge", zegt vakbondsman Steven Bogaert. "Het is duidelijk dat men alle productie op termijn wil verhuizen naar andere vestigingen. We hebben het gevoel dat Bombardier Brugge liever kwijt dan rijk is."