Direct naar artikelinhoud

Grenzen gaan wellicht op 1 mei open voor Oost-Europeanen

Brussel l Hoewel minister van Werk Joëlle Milquet nog een grondige discussie wil in de regering is het zogoed als zeker dat de Belgische grenzen op 1 mei opengaan voor werknemers uit de nieuwe lidstaten van de EU.

Als de federale regering de huidige beperkingen op het vrije verkeer van werknemers nog langer wil handhaven, moet ze voor het einde van de maand een uitzondering aanvragen bij de Europese Commissie. Gebeurt dat niet, dan gaan de grenzen definitief open voor alle Europese werknemers. Met andere woorden: de grenzen blijven alleen dicht als alle regeringspartijen dat zo willen, en dat is niet het geval. Integendeel.

Normaal bespreekt de kern het dossier vandaag. De liberalen hebben een strijdpunt gemaakt van open grenzen en zullen nooit toegeven, terwijl de tot nog toe sceptische PS niet langer aandringt. Alleen cdH-vicepremier Joëlle Milquet doet nog moeilijk, maar lijkt niet van plan om in haar eentje een oorlog te voeren om de grenzen gesloten te houden.

Toch dringt ze erop aan om het debat te voeren. Dinsdag vergaderde de adviesraad buitenlandse werknemers op haar verzoek over de kwestie, en de bezwaren die daar geuit werden wil Milquet nog meenemen in de discussie.

De werkgevers, de Waalse regering (mét het cdH van Milquet!), de Duitstalige regering en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen spraken zich uit voor open grenzen. Vlaams minister van Werk Vandenbroucke en de vakbonden blijven open grenzen koppelen aan de eis dat dan ook de hoofdelijke aansprakelijkheid voor opdrachtgevers wordt ingevoerd. Dat moet het mogelijk maken dat werkgevers bestraft worden voor zwartwerk door nieuwe Europeanen, maar niemand gelooft dat die oude eis nog hard te maken is. Alleen Brussel maakte echt bezwaar, maar zelfs binnen de Brusselse regering maakt niemand zich illusies dat zij de vrijmaking van de Belgische arbeidsmarkt nog zullen tegenhouden.

"Wellicht zal de premier akte nemen van de standpunten en vaststellen dat er geen consensus is", vat een regeringsbron de situatie samen. "Dan gaan de grenzen op 1 mei open." (GoV)

Grenzen blijven alleen dicht als alle regeringspartijen dat zo willen