Direct naar artikelinhoud

Gérard Depardieu levert Frans paspoort in en wil Belg worden

In een open brief aan de Franse premier Ayrault deed acteur Gérard Depardieu afstand van zijn Franse nationaliteit. Hij heeft nagevraagd hoe hij Belg kan worden.

Twitter ontplofte gisteren en een afbeelding van zijn brief, gepubliceerd in Le Journal du Dimanche, ging de wereld rond. In die brief, gericht aan Jean-Marc Ayrault, hekelde Depardieu de kritiek die de Franse premier had geuit op het nieuws dat Gégé zich binnenkort in de Belgische grensgemeente Néchin vestigt. Daniël Sennesael, burgemeester van Néchin, bevestigde dat de acteur geïnformeerd heeft welke procedure nodig is om een Belgisch paspoort te krijgen en hoe hij dan kan genieten van onze sociale zekerheid.

Depardieu wil uit Frankrijk weg om te ontsnappen aan de grote fiscale druk daar en het voornemen van de regering om de grootste inkomens tot 75 procent te belasten. In een interview met France 2 had Ayrault dat 'assez minable' genoemd. Nogal deerniswekkend, dus. Woorden die Depardieu in het verkeerde keelgat schoten.

"Minable, vous avez dit 'minable'?" begint de brief van de acteur, die zich 'gekwetst' noemt en die argumenteert dat hij op zijn 14de begon te werken, sindsdien ruim 145 miljoen euro aan belastingen betaalde en nog altijd 80 mensen tewerkstelt. "Ik heb nooit iemand vermoord", schrijft Depardieu. "Ik vertrek, nadat ik in 2012 85 procent belastingen op mijn inkomsten heb betaald." En dan: "Ik geef u mijn paspoort terug en mijn sociale zekerheid, waar ik nooit gebruik van gemaakt heb. We hebben niet meer hetzelfde vaderland, ik ben een echte Europeaan, een wereldburger, zoals mijn vader me altijd voorhield."

Waarna de acteur nog even zijn ongenoegen uit over het feit dat zijn zoon Guillaume ooit tot drie jaar cel werd veroordeeld voor het bezit van 2 gram heroïne. "Ik ben helemaal niet te beklagen of te prijzen, maar ik weiger het woord 'deerniswekkend'. Wie bent u om over mij te oordelen, ik vraag het u mijnheer Ayrault, eerste minister van mijnheer Hollande, ik vraag het, wie bent u?"

Aan reacties op de brief geen gebrek. In een mum van tijd liep het forum van Le Journal du Dimanche vol en ook op de sociale media bleef het niet stil. Laverend van begrip tot afkeuring. Vertaald van 'Gérard 'Obélix' Depardieu gooit een telegeleide supermenhir in het gezicht van de 'minables' die dit land regeren' over 'een dappere man' tot 'Nooit gedacht dat Gérard Depardieu ooit zonder papieren zou vallen'. Andere twitteraars noemden Depardieu 'un con' of 'niet deerniswekkend, maar lelijk en weerzinwekkend'.

Ook van regeringszijde werd vrij snel gereageerd. Aurélie Filippetti, de Franse minister van Cultuur, liet weten 'helemaal geschandaliseerd te zijn' door de uitlatingen van de acteur. "Het Franse staatsburgerschap is een eer, het zijn ook rechten en plichten, waarvan belastingen mogen betalen er een is."

Ongetwijfeld puur toevallig kwam, ook gisteren, het nieuws binnen dat de gevierde Franse auteur Michel Houellebecq ook verhuist, alleen in de omgekeerde richting. Na jaren in Ierland te hebben gewoond, keert de winnaar van de Prix Goncourt 2010 terug naar Frankrijk. Maar hij liet wel weten dat zijn terugkeer niks te maken had met politiek.

"Dat ik voor Frankrijk kies en niet voor een ander Franstalig land, heeft enkel persoonlijke redenen", aldus de schrijver van onder meer Elementaire deeltjes en Platform, ongetwijfeld evenmin een armoezaaier. "Het is geen militante actie. Geld is belangrijk, maar het is niet het belangrijkste. De grootste reden voor mijn terugkeer is dat ik opnieuw graag mijn eigen taal wil spreken in het dagelijkse leven."