Direct naar artikelinhoud

Acht VRT-programma's maken kans op Prix Europa

Acht VRT-programma's zijn genomineerd voor de Prix Europa, het jaarlijkse festival voor radio, televisie en nieuwe media. De internationale coproductie The Spiral, vanaf zondag te zien op Eén, is genomineerd in de categorie Televisiefictie. In de categorie Current Affairs maakt de Panorama-reportage Als het geen leven wordt kans, over de moeilijke keuzes van mensen die zwanger zijn van een gehandicapt kind. Andere genomineerde tv-programma's zijn Triq Slama Mohamed. Reis in vrede en Mijn kunst is top!. Bij de radio zijn Kleur in E-mineur (Radio 1), BRT 2, de Bond voor Radio Terroristen en de Klara-reeks Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk. De nieuwe website van Ketnet, ten slotte, maakt kans op een trofee in de categorie Online. De prijzen worden uitgereikt op vrijdag 26 oktober.

Murdoch krijgt kleinere bonus na schandalen

De bonus van Rupert Murdoch en drie andere topmanagers van de Britse uitgever News Corp is dit jaar gehalveerd door het afluisterschandaal. Het concern liep door de affaire flink wat inkomsten mis - de zondagskrant News of the Worldwerd opgedoekt - en moest ook fikse schadevergoedingen betalen. "Het bestuur gelooft dat het management verantwoordelijkheid draagt voor de impact van de Britse aantijgingen, inclusief bijbehorende kosten", klinkt het bij News Corporation. Murdoch verdiende daardoor 10 procent minder dan vorig jaar, al zag hij er nog altijd geen boterham minder voor moeten eten: zijn totale loonpakket was goed voor 30 miljoen dollar. Ook zoon James kreeg een lagere bonus, maar zijn totale vergoeding steeg tot 16,8 miljoen dollar, onder meer door aandelenopties.

Telenet stelt gratis wifi open voor niet-klanten

Alle mensen die via Telenet op het web surfen, kunnen vanaf nu gebruik maken van de 600.000 Telenet-homespots. Voordien was dit gratis wifi-signaal enkel beschikbaar voor klanten met een Telenet Wireless-modem. Nu kunnen ook klanten met een andere modem surfen op het Telenet-netwerk bij vrienden of familie.

1,2 miljoen kijkers voor stieren-gevechten in Spanje

De Spaanse openbare omroep TVE heeft voor het eerst in zes jaar weer stierengevechten uitgezonden. Bijna 1,2 miljoen kijkers stemden woensdag af op de live-uitzending. TVE had in oktober 2006, onder de socialistische regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero, de uitzending van stierengevechten stopgezet. De beslissing kwam er vooral om kinderen te beschermen: de corrida's vinden normaal in de late namiddag plaats als veel kinderen voor het scherm zitten. Sindsdien waren stierengevechten enkel op privézenders en betaaltelevisie te zien.

Samsung erkoopt 20 miljoen smartphones

Samsung heeft al twintig miljoen stuks van de Galaxy SIII verkocht sinds de lancering van de smartphone in mei. Het toestel is daarmee de snelst verkopende Samsung-smartphone tot nu toe. Dagelijks gaan er gemiddeld zo'n 200.000 Galaxy's over de toonbank.

'Borgen' scoort op Canvas

Hoewel buitenlandse reeksen het vaak moeilijk hebben op de Vlaamse zenders, heeft de eerste aflevering van de Deense succesreeks Borgen het uitstekend gedaan. Borgen haalde woensdagavond gemiddeld 204.994 kijkers, goed voor een marktaandeel van 9,3 procent. Amerikaanse toppers als Breaking Baden Boardwalk Empire haalden dit voorjaar meestal geen 100.000 kijkers. De eerste aflevering van So You Think You Can Dancehaalde op vtm gemiddeld 479.912 kijkers, goed voor een marktaandeel van 28,4 procent bij de 18- tot 54-jarigen. Ook getest op mensen deed het op hetzelfde tijdstip beter met 800.474 kijkers. Het best bekeken programma van de avond was Thuismet 948.592 kijkers. 9.404 mensen keken naar het optreden van Netsky op OP12.

'Beverly Hills Cop' wordt nu ook tv-serie

De legendarische actiefilmreeksBeverly Hills Cop krijgt een vervolg als tv-serie. De zender CBS geeft groen licht voor een proefaflevering, geproduceerd door Eddie Murphy en Shawn Ryan (The Shield). Murphy speelde in 1984 zijn iconische rol van Axel Foley in de eerste van drie Beverly Hills Cop-films. Murphy zal ook in de serie vaak opduiken.

Nokia biedt excuses aan voor fake reclame

Om reclame te maken voor zijn nieuwe smartphone Lumia 920, hoopte Nokia te scoren met een filmpje waarin een jongen vanop zijn fiets een meisje filmt. Met zijn Nokia uiteraard, om zo de camera van de smartphone in de verf te zetten. Alleen vergat de Finse telefoonmaker een detail uit het oog: in de reflectie van een raam is te zien dat de beelden gemaakt zijn met een gewone camera, en niet met de Lumia. Nokia heeft de fout al toegegeven en zich geëxcuseerd. Met de Lumia 920 hoopt Nokia terrein te heroveren op de smartphonemarkt waar het klappen kreeg van Apple en Samsung.