Direct naar artikelinhoud

Gepensioneerden verruimen hun horizon dankzij Zilverstage

Steeds meer gepensioneerden gaan op een zoek naar een baan. Om een centje bij te verdienen, of uit bittere noodzaak om de eindjes aan elkaar te knopen. Het proefproject Zilverstage biedt voor die groep stageplaatsen.

Vanaf maandag tot eind dit jaar kunnen gepensioneerden stage lopen bij enkele jonge en dynamische ondernemingen. Het gaat om een initiatief van verzekeraar Delta Lloyd Life, dat de steun krijgt van de federale ministers Monica De Coninck (Werk, sp.a) en Vincent Van Quickenborne (Pensioenen, Open Vld).

Volgens CEO Jan Van Autreve van Delta Lloyd Life beantwoordt het proefproject aan een reële maatschappelijke vraag. "Niet enkel het langer actief houden van werkende vijftigplussers is een sleutel om de uitdaging van de vergrijzing aan te pakken. Ook gepensioneerden kunnen en willen nog mee helpen om de pensioenen van morgen te bekostigen. Al zien ze dat langer werken dan liever volgens een formule op maat."

Monica De Coninck: "Het is niet omdat je met pensioen bent, dat je niet meer meetelt."

Het project wil gepensioneerden aanspreken die een volledig nieuwe loopbaan ambiëren. "Het gaat om een stage binnen een domein waar de gepensioneerde vroeger niet werkzaam was. Iets totaal anders dan het klassieke idee van een 'mentorship', waarbij een oudere werknemer een jongere werknemer opleidt of begeleidt. Dankzij een zilverstage kan de gepensioneerde zo zijn horizonten verruimen", zegt Van Autreve. Twintig Nederlandstalige en Franstalige bedrijven bieden plaatsen aan.

Uit de recente Eurobarometer Survey van de Europese Commissie blijkt dat een derde van de Europeanen aan de slag willen blijven zodra ze de pensioenleeftijd hebben bereikt. Cijfers van de FOD Economie bevestigen de trend in België, want ze tonen aan dat de laatste tien jaar 70 procent meer 65-plussers aan het werk zijn in ons land.

Het project wordt maandag, op de Internationale Dag voor de Ouderen, gelanceerd, met de gepensioneerden Malou en Jean-Louis als uithangborden. Filmpjes op YouTube moeten leeftijdgenoten warm maken om ook de stap te zetten.

"Misschien moeten we de Belgische beroepsformules voor gepensioneerden uitbreiden om hen te motiveren om langer aan de slag te blijven? Het proefproject Zilverstage is een kwalitatieve testcase", verduidelijkt Van Autreve. "Het gaat ons vooral om het leerproces. Wij willen weten of zo'n formule werkt, zowel voor gepensioneerden als voor bedrijven die hen ontvangen. En zo niet, dan horen we heel graag hoe ze het wél zien, wat eventuele motiverende factoren zijn. De testcase zal ons alvast een beter inzicht verschaffen in hun kijk op langer werken en zo de zoektocht naar oplossingen om gepensioneerden te activeren vergemakkelijken."