Direct naar artikelinhoud

'Kwaad in de mis'

Cult. vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, gewoonten en bizarre trekjes. Deze week: als Freddy De Vadder verovert Bart Vanneste dit najaar Canvas en de culturele centra. Met de cast van Bevergem hoopt hij ook de AB plat te spelen. Vandaag: over bijgeloof en rituelen.

Bent u bijgelovig?

"Totaal niet. Alle bijgeloof is geloof en omgekeerd. Ik ben al van kleinsaf ontgoocheld als ik in de mis zat. Opeens had ik door dat het allemaal niet waar was. Kwaad dat ik was. 'Waarom liegen ze toch?', vroeg ik aan mijn moeder.

"Het probleem met geloof is dat het iets is wat je in essentie niet kunt bewijzen. Bovendien gaat het ook altijd over 'uitverkoren zijn'. Daar zit iets enorm narcistisch in, alsof er een verschil is tussen mensen die geloven en mensen die niet geloven. Impliciet zeggen ze ook dat je beter bent dan hen die niet geloven."

Welk ritueel moet voor u blijven bestaan?

"Ik heb niets met geloof, maar ik ben wel een groot voorstander van rituelen. Het markeert iets wat gebeurt in je leven. Ik ben bijvoorbeeld niet van plan om te trouwen, maar ik ben wel gek van trouwfeesten. Meer mensen zouden moeten trouwen. Trouwen is op zich maar een contract ondertekenen en heeft niets met romantiek te maken. Maar een feest om te tonen dat je elkaar graag ziet, dat is toch ongelooflijk schoon?

"En het is nog geen ritueel, maar mensen zouden liefst voor hun 35 jaar eens een maand of langer naar de andere kant van de wereld moeten reizen om een totaal andere cultuur te leren kennen. Als iedereen dat doet, krijg je een betere voeling met andere contexten en kun je beter relativeren wat hier gebeurt."

Met wie zou je nooit op een onbewoond eiland willen belanden?

"Met mezelf, omdat je dan met niemand kunt praten. Je kunt tegen jezelf klappen, ja, maar dat zou toch een beetje raar zijn. Ik zou gewoon gek worden als ik niet kan praten en er niemand bij me is. Als mens bestaan we niet als we niet gezien worden door anderen."

Hoe ziet uw ideale zondagnamiddag eruit?

"In de zetel liggen met de benen van mijn lief op me. Wat naar live voetbal en topseries kijken, lekker eten maken... Een beetje lui zijn dus."

Bevergem is afgelopen, volgende woensdag kunt u op Canvas naar een making-of kijken. Freddy De Vadder is ook op tournee met Freddy twijfelt.