Direct naar artikelinhoud

Baby D. gepest als 'gekocht kind'

Draagmoederbaby D., intussen tien jaar oud, gaat gebukt onder de stempel 'gekocht' en wordt gepest op school. Haar Nederlandse koopouders zijn evenmin gelukkig. 'We zitten financieel, emotioneel en fysiek aan de grond.'

D. werd tien jaar geleden op de wereld gezet door de Oost-Vlaamse draagmoeder An Blomme. Ze werd zwanger met het zaad van Antwerpenaar Bart Philtjens, die samen met zijn vriendin Geertrui Praet het kind was beloofd in ruil voor een kostenvergoeding. Op het einde van de zwangerschap kwam er echter een kink in de kabel. Achter hun rug probeerde Blomme het nog ongeboren kind via internet te slijten aan wensouders die meer wilden bieden.

Zo kwam ze in contact met een homopaar en uiteindelijk met Nathalie en Wim uit het Nederlandse Leusden. Meteen na de geboorte werd D. door de Nederlanders opgehaald. Philtjens en Praet werden nog een tijdje aan het lijntje gehouden door Blomme, maar het kwam vlug uit dat D. was verkocht. Waarna een juridische strijd van jaren losbarstte. Met als uiteindelijk verdict dat D. 'in het belang van het kind' bij de Nederlandse koopouders mocht blijven.

Nieuw leven in Spanje

Die mensen zijn nu tien jaar verder en doorbreken vanavond voor het eerst het stilzwijgen op de Nederlandse Evangelische Omroep. Uit de reportage blijkt dat de intussen opgeschoten D. met haar lange bruine haren nog steeds geconfronteerd wordt met haar afkomst. Vader Wim: "Afgelopen weekend zei een jongen haar dat wij eigenlijk in de gevangenis moeten zitten, dat ze ons kind niet is en dat ze gekocht werd." Volgens programmamaker Roelof Bosma maakt D. evenwel een vitale indruk, maar gaat ze toch gebukt onder de stempel van 'gekocht kind'. "Ze wordt ermee gepest op school en in de supermarkt. De jongste jaren werden ook psychologen en zelfs politiemensen ingeschakeld om D. te begeleiden."

Het gezin is ook lange tijd bang geweest dat D. zou worden ontvoerd door Bart Philtjens en zijn toenmalige vrouw. Deze dreiging nam de Nederlandse politie zeer serieus. Moeder Nathalie: "Als ze buiten speelde waren er periodes, als er processen liepen, dat er een agent bij haar was. Ze had dat zelf niet door, want die meneer was er vaker. Er lag ook een heel vluchtplan klaar."

Bosma: "Het echtpaar heeft sterk geleden onder de voortdurende juridische druk, die voornamelijk van de biologische vader kwam. Dat heeft een grote weerslag gehad op het leven van Nathalie en Wim. Ze getuigen dat ze geestelijk, lichamelijk en financieel aan de grond zitten. Door die permanente druk stortte de man des huizes psychisch in en verloor hij zijn werk. Beiden leven nu van een uitkering."

Eeen journaliste die de uitzending al zag, formuleert het zo: "Je ziet een paar dat nu en dan opbeurt bij het zien van hun meisje en hun hondje. Ze lachen als ze een dansje doet op een modern liedje. Maar voorts is er vooral somberheid. De treurnis druipt er een beetje af. Ze zien er niet gelukkig uit. Wim en Nathalie willen weg uit Nederland en een nieuw leven beginnen in Spanje, maar dat lijkt niet realistisch. Daar hebben ze de centen niet voor."

Uit discretie maken we de voornaam van D. of de familienaam van haar ouders niet bekend