Direct naar artikelinhoud

Telenet pokert met voetbalrechten

Telenet dreigt ermee niet te bieden op de uitzendrechten van het Belgisch voetbal. De Pro League zou wel eens met een probleem kunnen zitten als Telenet echt afhaakt, want voor buitenlandse kandidaten is er te weinig tijd, geeft de Italiaanse rechtenverkoper MP&Silva toe.

Over tweeënhalve maand start de nieuwe competitie, maar nog steeds is het niet duidelijk op welke zenders u de wedstrijden zult kunnen zien. En als het aan Telenet ligt, zal dat niet op Sporting Telenet zijn. De kabelaar stuurde vorige week een e-mail aan de eersteklasseclubs waarin het aangaf geen bod te zullen doen op de uitzendrechten. Bij Telenet wou men dit weekend niets meer zeggen over de mail waar Het Laatste Nieuws over berichtte. "We blijven gewoon bij ons standpunt dat we voetbal voor iedereen willen", luidt het.

Telenet blijft zich daarmee verzetten tegen de tender die de Pro League eind april uitstuurde voor het verkopen van de voetbalrechten. Daarin worden de loten voorgesteld waarop men kan bieden. Het grootste lot omvat vijf wedstrijden per speeldag die exclusief voor een zender zijn. En dat wil Telenet niet: exclusieve rechten zijn te duur en niet winstgevend. Om dezelfde reden gaf Belgacom ook steeds aan niet-exclusieve rechten te willen kopen.

De mail van Telenet geeft eens te meer aan dat de onvrede over de verkoop van de voetbalrechten groot is. Ook bij de andere kandidaten valt er weinig positiefs te horen over de verkoopprocedure die geleid wordt door het Italiaanse MP&Silva. Al blijft het de vraag hoe serieus je het dreigement van Telenet moet nemen. Als het geen voetbal meer uitzendt, zullen wellicht een flink pak van de iets meer dan 200.000 abonnees op Sporting Telenet afhaken.

"Telenet heeft vooral schrik dat iemand anders de rechten exclusief zal kopen", geeft een betrokkene aan. "Daarom zitten ze nu op twee sporen, om de clubs wat bang te maken." Telenet spreekt volgens verschillende bronnen nog steeds met de Pro League, ondanks hun mail. Bij MP&Silva zijn ze er daarom nog vrij gerust in. "Telenet is een belangrijke partner voor het Belgische voetbal en we willen blijven praten met hen", zegt topman Andrea Radrizzani.

Radrizzani countert ook de kritiek als zou Telenet een deel van de voetbalrechten exclusief moeten kopen. "De tender voorziet ook in een Pro League-kanaal, en dat is niet exclusief. Alle kandidaten zullen dan aan dezelfde voorwaarden het voetbal kunnen kopen." Of dat voetbalkanaal er komt, hangt af van die biedingen. "Als dat de beste optie blijkt, zullen we samen met de Pro League een productiebedrijf oprichten om het voetbal te coveren," geeft Radrizzani aan.

Als Telenet toch afhaakt, dreigt de Pro League met een probleem te zitten. MP&Silva schermt wel met de interesse van buitenlandse zenders - Fox en Al-Jazeera worden steevast genoemd -, maar Radrizzani geeft toe dat dat niet evident is. "De tijd is een probleem. Normaal duurt zo'n verkoopproces een jaar, maar hier hebben we die tijd niet." Op tweeënhalve maand een zender uitbouwen en distributieovereenkomsten sluiten zou een huzarenstukje zijn.

Daarom heeft MP&Silva er alle baat bij om Telenet toch aan boord te houden. "We willen een beslissing nemen die alle partijen tevreden stelt", zegt Radrizzani. Al zal dat wellicht nog een tijdje duren, ook al moeten de biedingen donderdagmiddag binnen zijn. "De tender is het begin van de discussie, niet het einde. We zullen dit verder bekijken als de biedingen binnen zijn."

De Belgische eersteklasseclubs zullen voor het voetbalseizoen 2014-2015 wel hun beloofde 70 miljoen euro krijgen, belooft Radrizzani. "We hebben ons geëngageerd om het verschil bij te passen en zullen dat ook doen." Dat engagement geldt wel maar voor één jaar. Daarna is er geen enkele garantie meer.