Direct naar artikelinhoud

Organisatoren: 'Nadenken over toekomst'

Volgens Mario De Clercq supportert één op de twee toeschouwers in het veld voor Sven Nys of Niels Albert. Christophe Impens, managing director van Golazo Sports, het bureau dat onder meer de BB-Trofee op poten zet, vertaalt dat in het geval van Albert naar "drie à vier volle bussen van de fanclub plus nog een grote groep 'losse' individuen". Superprestigevoorzitter Etienne Gevaert kleeft er zelfs concrete getallen op. "Tussen de 1.000 en 1.500 mensen." Een minileger, in elk geval, dat nu gewoon dreigt te verdwijnen. "De vraag die we ons moeten stellen is: hoeveel mensen komen specifiek voor Niels en hoeveel uit liefde voor de cross?", klinkt het bij beide mannen.

Volgens Impens ligt de waarheid in het midden. "De echte economische impact wordt pas komende winter duidelijk. Maar ik denk dat het wel zal meevallen." Ook Gevaert verwacht geen spectaculaire terugval. Hij verwijst naar eind 2011, toen Albert een barst opliep in zijn linkerhand en weken aan de kant bleef. "Het volk bleef komen. Dat zal straks niet anders zijn. Hoe zwaar het verlies van de atleet en de mens Albert voor onze sport ook is."

Maar dat sluit niet uit, zegt Impens, dat organisatoren moeten nadenken over de toekomst. "Wat na Nys? Wat na Wellens? We moeten voorbereid zijn op het moment dat de drie grote publiekstrekkers verdwijnen. Cross is een micro-economie, waarin alle actoren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Valt er één weg, dan dringt vervanging zich op. Zoniet stort de boel onvermijdelijk in elkaar."