Direct naar artikelinhoud

Extreemrechts of weer IS?

In München zijn minstens negen doden gevallen bij een schietpartij in en rond een winkelcentrum. De politie heeft het over drie schutters. Of de daders banden hebben met IS of extreemrechts was gisteravond laat nog niet duidelijk.

In het enorme Olympia-winkelcentrum in de Beierse hoofdstad München werden gisteravond meerdere schoten gelost. De Duitse politie, die van "een acute terreursituatie" sprak, meldde bij het ter perse gaan van deze krant dat er "minstens negen doden vielen" en dat "getuigen het hadden over drie schutters". Een van de doden is mogelijk een dader. Er vielen ook tientallen gewonden.

Het centrum van de stad werd meteen afgezet en winkeluitbaters en shoppers verschansten zich in paniek in de winkels.

Spoedberaad

De Duitse regering kwam voor spoedberaad bijeen in Berlijn en ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) startte overleg om na te gaan of het terreurniveau naar omhoog moet. Volgens Jambon "is er geen indicatie van een verband met ons land".

Een grote politiemacht met alle beschikbare hulpdiensten, special forces, de federale politie en agenten van naburige gemeenten schoten meteen na de schietpartij in actie. Ze zetten de omgeving van het winkelcentrum in de wijk Moosach af, legden het metroverkeer stil en openden een klopjacht op de daders. Burgers werd met aandrang gevraagd binnen te blijven en geen filmpjes op sociale media te posten omdat het de voortvluchtige daders in de kaart zou spelen.

De motivatie van de dader(s) was gisteravond laat nog onduidelijk. De politie vroeg niet te speculeren. In het licht van de recente IS-aanslagen in Europa lijkt het scenario van islamitische zelfmoordkamikazes die zich inspireerden op terreurdaden zoals in Parijs plausibel.

Maar experts denken ook aan extreemrechtse schutters die neonazi Anders Breivik als voorbeeld zien. Die vermoordde gisteren precies vijf jaar geleden 77 mensen in de Noorse hoofdstad Oslo en op het eiland Utoya.

Tot nu toe was er geen grote IS-aanslag in Duitsland, maar de veiligheidsdiensten staan extra op scherp nadat maandag een Afghaanse vluchteling treinreizigers had aangevallen met een bijl in Würzburg, Beieren. Vijf mensen raakten gewond, van wie twee nog kritiek zijn. Niet lang daarna eiste Islamitische Staat de aanslag op.

Diepgeworteld netwerk

Eind juni is ook een zelfmoordaanslag verijdeld in Düsseldorf en IS heeft een diepgeworteld netwerk van Duitse Syrië-strijders en sympathisanten. In de voorbije twee jaar raakten de namen van meer dan 200 IS-strijders bekend. De Duitse inlichtingendiensten kregen de afgelopen maanden ook meerdere waarschuwingen dat er grootschalige aanslagen in Duitsland op til waren.

Maar voorlopig wordt gedacht aan zowel IS als aan extreemrechts. Een van de daders zou "buitenlanders buiten" en "ik ben een Duitser" hebben geroepen. Sommigen suggereerden dan ook het mogelijke verband met de extreemrechtse Anders Breivik.

► 3