Direct naar artikelinhoud

Van den Broeck tussen hoop en onzekerheid

Het podium in de Tour: wordt het dit jaar werkelijkheid voor Jurgen Van den Broeck (31) of blijft het bij dromen?

Wat is er aan de hand met Jurgen Van den Broeck? De kopman van Lotto-Belisol lijkt nog altijd niet de oude na zijn val in de Tour van vorig jaar. VdB heeft een bijzonder bleek voorjaar achter de rug. Hij reed geen enkele serieuze uitslag en behalve in de Brabantse Pijl kon hij nergens tonen dat het goed met hem gaat. Zijn opgaves in de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik zijn zelfs verontrustend.

"Jurgen had zelf ook meer van zijn voorjaar verwacht", zegt ploegleider Herman Frison. "Hij zit daarmee, maar ik heb hem duidelijk gemaakt dat hij niet moet panikeren." Daarvoor is het te vroeg. Het is nog zestig dagen tot de start van de Tour, en die kunnen volstaan om zijn niveau een stuk hoger te tillen." Ook Marc Sergeant blijft hoopvol. "Natuurlijk hadden we graag gezien dat Jurgen top vijf reed in Luik, dan waren we meteen gerust, maar er is ook niks dat ons doet denken dat het niet meer goed komt." De resultaten in de klassiekers moeten we relativeren, legt Sergeant uit. "Jurgen is nog nooit top geweest in de klassiekers. Kijk zijn uitslagen maar na. Eendagswedstrijden zijn gewoon zijn ding niet, die zijn te explosief. In de jaren dat hij vierde en vijfde werd in de Tour, was hij ook niet geweldig in de Ardennen."

Dat klopt, maar dit keer lijkt VdB zich zelf ook zorgen te maken. Hij is onrustig en zit met twijfels tussen de oren. "Dat komt omdat hij van ver terugkomt", zegt Frison. "Die val in Tirreno-Adriatico heeft ook geen deugd gedaan. Zijn knie die al zo zwaar geraakt was vorige zomer, is opnieuw opengemaakt, gekuist en opnieuw dichtgenaaid. Dat weegt. Fysiek en mentaal."

Ondertussen is de pijn in de knie helemaal geweken. Bij Lotto proberen ze nu het hoofd van hun kopman gezond te krijgen. "Het probleem is dat Jurgen erg wisselvallig rijdt", zegt Sergeant. "De ene dag goed, de andere slecht. Misschien moet hij eens met Wout Poels bellen. Die is ook zwaar geblesseerd geweest en had net hetzelfde. Dat komt omdat een lichaam echt moet wennen aan constante inspanning. Conditioneel is er verder niks mis. Vanendert is me al komen vertellen dat Jurgen sterk is."

En er is nog goed nieuws: volgens Sergeant heeft Van den Broeck vorige week een belangrijke stap genomen. "Jurgen heeft een tijdje met schrik gereden na zijn val. Ik wilde daarom per se dat hij Luik reed om weer echte koers te voelen. In Baskenland en Catalonië heb je ook zware wedstrijden, maar daar hangen geen vier helikopters boven je hoofd, wordt er niet gewrongen in het peloton en is de druk van de fans en de media veel kleiner. Jurgen heeft hier goed op gereageerd. Hij heeft zich zonder twijfel in de hectiek gegooid: een goede test voor de Tour."

De volgende stap is het zelfvertrouwen herwinnen. Dat kan volgens Sergeant via de hoogtestages die hij nu doet. De voorbije week zat VdB op Tenerife, de komende week kampeert hij in de Sierra Nevada. "Hij komt altijd sterker terug zo'n stage. Hij zit daar in een vertrouwde omgeving en kan er heel gefocust werken. De voorbije weken stoorde het hem dat hij voorbij gefietst werd door jongens die hij er normaal afrijdt. Hij moet dat vergeten en zijn ding doen. Zijn piek moet nog komen."

Frison vult aan: "In de Dauphiné volgt de echte test. Daar zullen we zien waar Jurgen staat en wat er mogelijk is in de Tour. Intussen krijgt hij al onze steun."