Moordenaar van June in 'Familie' bekend: merkte u deze eerdere tips op?

De moordenaar van June Van Damme is bekend! In 'Familie' werd donderdagavond duidelijk wie de trekker overhaalde uit wraak voor wat June had gedaan. Maar de oplettende kijker heeft misschien al eerder de dader achterhaald, want VTM gaf eerder tips over wie het zou zijn.

nadb

(Opgepast: wie de aflevering van donderdagavond nog niet heeft gezien, kan best niet verderlezen.)

De bekentenissen van Cédric ontketenden een schokgolf van reacties op sociale media. Voor sommigen was deze wending een grote verrassing, anderen zagen hun vermoedens bevestigd worden.

De voorbije weken doken op onverwachte plaatsen in Vlaanderen echter heel wat clues op die de amateur-speurders verder konden helpen met hun moordonderzoek. De tips wezen allemaal in de richting van moordenaar Cédric.

Familie-fans weten eindelijk wie June heeft vermoord

© Medialaan

Vanavond was het zover: de ontknoping waar Familie fans al maanden naar uitkijken. Sinds de seizoensfinale van de VTM-soap zitten ze allemaal met een prangende vraag: wie is de moordenaar van June Van Damme?

(Spoilers: lees niet verder als je de aflevering van donderdagavond nog wil bekijken!)

Al wekenlang was elke fan van de Vlaamse televisieserie op zoek naar de moordenaar van June. Letterlijk soms, want VTM werkte een heus moordspel uit met een app en tips in het straatbeeld van Mechelen, Leuven en Antwerpen. Ook tijdens de recentste afleveringen waren er talloze plottwists.

Mathias (Peter Bulckaen) was al eerder opgepakt op verdenking van moord. Hij wist immers dat June (Katrien De Becker) de opdrachtgeefster was voor de verkrachting van zijn partner Véronique (Sandrine André). Maar toen Véronique dat hoorde, kwam ze terug uit Italië, waar ze naartoe was gegaan om de band met haar zoon Cédric (Bas Van Weert) te versterken. In België legde Véronique zelf volledige bekentenissen af. Of was het misschien Rudi, die al weken beweert dat hij de gehate CEO neerschoot, omwille van pesterijen op Fashion? Of nog iemand totaal anders?

© Medialaan

De ontknoping

Het was Cédric. Niet Véronique (Sandrine André), maar haar zoon Cédric (Bas Van Weert) schoot June in koelen bloede neer om de verkrachting van zijn moeder te wreken. Een grote verrassing voor sommige kijkers, een bevestiging van hun vermoedens voor anderen.

© Medialaan

Tijdens de aflevering deed Cédric zijn verhaal aan commissaris Mortier (Rudy Morren) en inspecteur Delaet (Amara Reta). Ook Rudi (Werner De Smedt) was erbij, want hij had Cédric na de moord zien wegrennen. De ontwerper van Fashion nam zelfs de schuld op zich om Cédric in bescherming te nemen. “Hoe het nu verder moet met Cédric kan ik natuurlijk niet verklappen”, zegt acteur Bas Van Weert over zijn personage. “Maar er staan hem nog bijzonder spannende tijden te wachten!”

“Ik ben opgelucht dat ik eindelijk mag zeggen wie June heeft vermoord”, voegt de acteur er nog aan toe. “Maar ik moet ook toegeven dat het best fijn was om dit grote geheim zo lang mee te dragen. Iedereen die me aansprak wilde weten wie June had vermoord (lacht).” Bas vond het een enorme uitdaging om deze verhaallijn te mogen spelen. “De schrijvers hebben het bijzonder goed uitgedacht. Ik ben soms diep moeten gaan om deze donkere emoties bij me op te roepen.”

‘Familie’-acteur Bas Van Weert (17) mag na maanden van stilte vrijuit spreken

© Familie

Speciale dag voor de 17-jarige Bas Van Weert, die Cédric speelt in ‘Familie’: vanaf vandaag gaat hij door het leven als de man die in de reeks June Van Damme heeft vermoord. Meer dan vier maanden lang piekerden de fans zich suf over de identiteit van de dader.

Elf verdachten en zelfs één valse bekentenis: de speurders uit de Amerikaanse ‘CSI’-reeksen hadden hun tanden zelfs stukgebeten op de moord van June Van Damme, een misdrijf dat de fans van ‘Familie’ al sinds eind juni bezighoudt. June Van Damme (Katrien De Becker) was het tijdelijk aangestelde opperhoofd van VDB Fashion dat in haar korte regeerperiode meer vijanden dan vrienden maakte. Toen June in haar kantoor op VDB Fashion werd neergeschoten, waren er liefst elf verdachten. Commissaris Mortier (Rudy Morren) en inspecteur Delaet (Amara Reta) kregen er een punthoofd van, zeker toen Véronique Van den Bossche (Sandrine André) de moord op June bekende.

© Familie

Maar zoals vaker in soaps kwam er nog een stevige aap uit de mouw. Niet Véronique maar haar zoon Cédric schoot June dood om de verkrachting van zijn moeder te wreken. De stoppen sloegen door toen June toegaf dat ze de verkrachter op pad had gestuurd. Gisteravond biechtte Cédric de moord op, met bibberende beentjes. Dat betekent dat acteur Bas Van Weert (17), die Cédric sinds 2013 vertolkt, nu officieel door het leven gaat als “de moordenaar van June in ‘Familie’”. Dat wordt sowieso een prettige vrijdag, op school. Bas, die in het zesde middelbaar moderne talen-wetenschappen zit, denkt dat het nogal zal meevallen: “Mijn vrienden kennen me al langer dan vandaag, ik denk niet dat ze er op school zoveel spel rond zullen maken. Hoeft ook niet. Misschien zal er meer op gereageerd worden als ik gewoon op straat kom.”

De moord op June werd eind juni uitgezonden. Bas vertelde alleen zijn ouders, zijn 12-jarige broer en zijn vriendin dat hij de dader was. “Ik kon het moeilijk voor hen verzwijgen. Als je in zo’n belangrijke verhaallijn meespeelt, wil je dat wel met iemand delen. Ik beschouw het ook echt wel als een eer. Ik ben in ‘Familie’ begonnen toen ik veertien was, ik ben heel blij dat ze mij in dit verhaal betrokken hebben. Het was trouwens niet de bedoeling van Cédric om June te vermoorden. Hij wou haar gewoon opzoeken om haar te spreken en af te schrikken.”

Smachten naar informatie

Over de identiteit van de moordenaar van June is uitgebreid gespeculeerd. Ook voor Bas was dat genieten. “Ik wist niet eens dat er een speciale Wikipedia-pagina was met een lijst van verdachten en hun motieven. De makers van ‘Familie’ hebben er ook alles aan gedaan om die speculaties in de hand te werken. De kijkers waren werkelijk aan het smachten naar informatie. Ik was natuurlijk de hele tijd op de hoogte, maar ik heb me nooit in de verleiding laten brengen om iets te verklappen. Je wil tenslotte het plezier van de kijkers niet verpesten.”

Nu Bas’ personage Cédric de moord op June heeft bekend, lijkt de kans groot dat hij naar de achtergrond verdwijnt. Bas stelt de fans echter gerust: “Cédric zal niet van het scherm verdwijnen, integendeel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer