Direct naar artikelinhoud

Politie te paard wordt afgeslankt

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de politie eindelijk hervormen. Het kerntakendebat, dat moet bepalen welke taken de politie voortaan nog moet uitoefenen, wordt al bijna 15 jaar gevoerd. Deze week wil de regering de laatste knopen doorhakken.

De regering wil een aantal politietaken vereenvoudigen, uitbesteden of afschaffen. Zeker in budgettair krappe tijden is het wenselijk dat een aantal taken niet langer door politieagenten uitgevoerd worden. "De uitgangspunten in het kerntakendebat gaan niet over besparen of meer uitgeven, maar wel over welke taken de politie nog moet uitoefenen", zegt een bron binnen het kernkabinet.

Over de prioriteiten zijn de coalitiepartners het grotendeels eens. Voor de federale politie staan onder meer terrorismebestrijding en cybercriminaliteit hoog op de prioriteitenlijst. Voor de lokale politie is een goede en efficiënte werking op het niveau van de wijk een belangrijk speerpunt.

Meer discussie is er over de opdrachten die voortaan niet langer door de politie uitgeoefend moeten worden. Een van de meest opvallende zaken op die lijst is de politie te paard. Binnenlandminister Jan Jambon heeft laten onderzoeken, zeker aangezien die erg duur is. Fietspatrouilles zijn een veel goedkoper alternatief.

Anderzijds: politie te paard dwingt gezag af. Er bestaat nu consensus binnen de regering. De afdeling zou worden afgeslankt, maar niet afgevoerd.

Nog een besparingspiste die op tafel ligt, is dat de federale en lokale politie in bepaalde gevallen in hetzelfde gebouw ondergebracht worden. Ook door de hervorming van de gerechtelijke arrondissementen kunnen de politiediensten "maximaal gecentraliseerd worden". Maar dat scenario stuit op heel wat weerstand binnen de politie.

Dat er bepaalde politietaken uitbesteed kunnen worden, is voor iedereen duidelijk. De regering wil agenten zoveel mogelijk louter politionele taken laten uitvoeren. Binnen de regering is er eensgezindheid om de bewaking van bedrijfsterreinen over te laten aan bewakingsfirma's. Patrouilles in woonwijken of winkelstraten zouden er sowieso niet komen. "Bescherming zou een voorrecht worden voor wie het kan betalen, dat is ook niet de bedoeling", klinkt het binnen de regering.

Bpost zou een deel van de administratieve taken kunnen overnemen. Als de buit van een misdrijf wordt gevonden, brengt de politie die nu terug naar de eigenaar. Dat kan voortaan door Bpost, net als het innen van boetes. Er liggen nog meerdere pistes op tafel, elk met hun eigen gevoeligheden en financiële implicaties.

De regering hoopt vrijdag een finale beslissing te kunnen nemen, maar legt zichzelf geen deadline op. Het dossier staat dicht bij een landing. Mogelijk kan er door dit te koppelen aan andere dossiers een defintieve doorbraak geforceerd worden.