Direct naar artikelinhoud

Van de kelder naar de Kunstberg

De collectie van het Brussels Museum voor Moderne Kunst (KMSKB) ligt er al jaren in de kelder. Bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) heeft nu bevestigd dat de werken naar de Kunstberg verhuizen, want daar is plaats genoeg. Alleen zit die voorziene ruimte vol asbest en weet niemand wanneer de renovatie eindelijk komt.

In 2011 werd het KMSKB in de Regentschapstraat gesloten voor renovatie, al werd dat dikwijls tussen aanhalingstekens geschreven. Over een nieuwe openingsdatum werd niet meer gesproken, ondanks protest. In die straat kwam algauw iets nieuws: het Fin-de-Sièclemuseum, een collectie in handen van het Brussels Gewest.

Al jaren is dus de vraag: wat moet er gebeuren met de werken van Francis Bacon, Leon Spillaert, Constant Permeke en vele andere grootheden, wier werken slechts sporadisch worden getoond? Elke Sleurs, die als staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid bevoegd is voor het dossier, heeft nu definitief bevestigd dat de collectie verhuist naar de Kunstberg. Daar staat 3.000 vierkante meter vrij en zo kan de collectie samengehouden worden. Het Fin-de-Sièclemuseum blijft ook op post.

Het enige probleem: die vrije ruimte is al jaren gesloten wegens asbest. Renovatie is dus onvermijdelijk, al is het niet duidelijk wanneer dat moet gebeuren en hoe de rekening er zal uitzien. Belangrijker nog is dat hiermee definitief een streep wordt getrokken over de Brusselse droom om de collectie onder te brengen in de Citroëngarage, hoewel weinigen verrast zijn. Sleurs toonde zich nooit bereid een Brussels museum te steunen met 'haar' kunstwerken. "Een garage is geen museum", aldus Sleurs. "Ceci n'est pas un musée."

"Dat de collecties samengehouden worden, daar zit logica in", erkent Vlaams Parlementslid Yamila Indrissi (sp.a). Toch heeft ze weinig vertrouwen in de beslissing van Sleurs. "De staatssecretaris heeft geen geld, timing of plan." Zij ziet hierin een manoeuvre om Brussel een hak te zetten.

Alternatieven nog duurder

Het kabinet van Sleur ontkent dat de aankondiging nogal vrijblijvend is. "We bekijken de mogelijkheden, samen met de Regie der Gebouwen", zegt woordvoerder Jan Lemaitre. Die kan niet zeggen wanneer daarover knopen worden doorgehakt. "Trouwens, de voorgestelde alternatieven zoals de Citroëngarage en het Vanderborchtgebouw zijn evenmin geschikt, maar renovatiewerken zouden er volgens ramingen nog meer kosten."

Indrissi greep destijds het verdwijnen van de collectie aan om te pleiten voor een soort Tate Modern in Brussel. Maar dat hoeft voor haar niet meer. "Sleurs lijkt niet bereid tot een constructieve bijdrage, dus laat maar."