Direct naar artikelinhoud

'Theo Francken moet leren zijn mond te houden'

De woorden van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) hakten er bij pathologe Béatrice Léonard zo diep in dat ze vandaag, op de dag van de migrant, een sit-in organiseert. 'Zijn woorden kunnen besmettelijk zijn.'

Op het Poelaertplein in Brussel verzamelen vandaag vertegenwoordigers van de Congolese, Marokkaanse en Algerijnse gemeenschap en sympathisanten. De woorden van Francken, afkomstig uit een Facebookpost uit 2011 waarin hij de 'economische meerwaarde' van deze migranten in vraag stelt, zijn nog niet verteerd. Ook al bood hij officieel zijn excuses aan.

De staatssecretaris heeft zich onmiddellijk verontschuldigd. Waarom hier een maand later nog op terugkomen?

"Wie een beetje mensenkennis heeft, zag dat zijn excuses niet oprecht waren. Ik heb niets tegen de man. Hij heeft ook een familie en vrienden. Ik ken hem niet eens persoonlijk. Hij mag denken wat hij wil. Alleen past het niet voor een staatssecretaris, die er is voor alle Belgen, om dat uit te spreken. Theo Francken moet leren om zijn mond te houden. Of hij moet een andere functie opnemen, zoals leider van een antimigratie-organisatie."

Het is de zoveelste actie in een lange rij van protest tegen de regering. Gaat uw boodschap nog opvallen?

"Wij zijn solidair met iedereen die in de verdrukking dreigt te komen. Toch past het om, op de internationale dag van de migrant, stil te staan bij de vragen die zijn woorden oproepen. Wie zijn de migranten? Waarom zijn zij naar hier gekomen? Hoe zouden bedrijven, die louter op arbeiders van vreemde origine draaien, overleven zonder migranten? Deze vragen worden duidelijk te weinig gesteld. Door deze actie tonen we dat wij er zijn."

Een achthonderdtal mensen laat via sociale media weten dat zij er vandaag zullen zijn. Een magere opkomst, gezien de omvang van de migrantengemeenschap?

"Veel migranten zijn afkomstig uit landen waar democratie pril of onbestaande is. Zij zijn zich er niet van bewust dat zij hier kunnen spreken zonder daarvoor gestraft te worden. Zij zijn nog te bang, onvoldoende resistent. Dit toont wel aan dat wij nog niet genoeg georganiseerd zijn. We denken na over manieren om dat in de toekomst beter in handen te nemen.

"Het gaat niet over veel of weinig. We doen appel op het geweten van de burger. We vragen, als burgers, om de waardigheid van medeburgers te respecteren. Ik denk niet dat de Vlaming of de Belg tegen migranten is. Maar de woorden van Francken houden een risico van besmetting in.

"De Vlaamse regering stelt in haar Pact2020 de 'inclusieve samenleving' als doel. Er resten nog zes jaar om ervoor te zorgen dat migranten representatief vertegenwoordigd zijn op vlak van werk, politiek en openbare functies, en dat uitsluiting en armoede worden aangepakt. Er zijn veel grotere problemen in de samenleving dan de uitspraken van Francken, zoals tewerkstelling en belastingontduiking. Maar dergelijke woorden kunnen het bereiken van de doelstellingen die Vlaanderen ambieert, in de weg staan. Zeker als de staatssecretaris bevolkingsgroepen verdeelt, en zelfs een kwantitatieve quotering geeft.

De woordvoerder van de N-VA stelde in een eerste reactie een gesprek voor. Is dat er gekomen?

"Ik heb geen uitnodiging gekregen. Maar ik ben ook niet de vertegenwoordiger van alle migranten. Misschien zijn andere mensen wel uitgenodigd. Dat weet ik niet."

De samenleving is sinds het aantreden van de regering sterk gepolariseerd. Gooien jullie met een anti-actie niet nog meer olie op het vuur?

"Het was ook een kritiek van enkele jongeren: kunnen we niet iets positiefs doen? Ook het Minderhedenforum zag liever een 'positieve actie'. Oké, laat maar komen, heb ik gezegd. Elk voorstel tot positieve actie is welkom. Er is geen enkel voorstel gekomen."