Direct naar artikelinhoud

Gesloten centrum Steenokkerzeel klaar

Het gesloten transitcentrum De Caricole in Steenokkerzeel is eindelijk officieel geopend. Midden mei worden de eerste asielzoekers er opgevangen.

Het centrum kreeg de naam Caricole omdat het gebouw de vorm heeft van een slakkenhuis. Het was allicht niet de bedoeling, maar de naam zegt ook iets over de snelheid waarmee het complex werd opgetrokken. Het transitcentrum moest eind 2009 klaar zijn, maar liep vertraging op door de administratieve mallemolen, problemen met de beveiliging en protestacties. In december werd nog een zoveelste betoging van de actiegroep Stop Detentie verboden door de burgemeester van Zaventem, Francis Vermeiren (Open Vld).

De obstakels zijn nu echter opgeruimd. Het centrum is officieel geopend en vanaf midden mei wordt het in gebruik genomen. De Caricole heeft plaats voor negentig mensen en vervangt het oude transitcentrum 127 in Melsbroek en het INAD-centrum op de luchthaven. Het ligt pal naast het repatriëringscentrum 127bis. In het nieuwe transitcentrum worden INADS of 'inadmissibles' opgevangen. Dat zijn mensen die via de luchthaven België willen binnenkomen, maar geen geldige documenten hebben en geen asiel aanvragen. Zij worden zo snel mogelijk naar hun land van herkomst teruggestuurd. De andere bewoners zijn mensen die bij aankomst aan de grens asiel aanvragen. Deze groep verblijft in het centrum tot ze een antwoord krijgen op hun aanvraag.

"In de Caricole willen we vreemdelingen op een menselijke manier vasthouden met het oog op een snelle terugkeer naar hun land van herkomst. Of met het oog op het verlenen van de toegang tot ons land, als dat wettelijk mogelijk is", legt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) uit. "Het complex biedt een veilige omgeving voor zowel de bewoners als het personeel. Dat is heel belangrijk. We willen een humaan uitwijzingsbeleid." Volgens De Block gaat er daarom veel aandacht naar de leefomstandigheden van de bewoners. De binnenplaats van het transitcentrum is groter. De kamers zijn kleiner, wat de privacy moet verhogen. En elke afdeling heeft een aparte recreatieruimte, met mogelijkheden om te sporten en ontspannen.

De Regie der Gebouwen huurt het complex van The Brussels Airport Company voor een termijn van 36 jaar. De jaarlijkse huurprijs bedraagt 1,2 miljoen euro. De Caricole is het eerste gesloten transitcentrum dat wordt geopend sinds 1999.