Direct naar artikelinhoud

Aung San Suu Kyi mag Nobelprijs afhalen

De Birmese opposante en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi krijgt een paspoort. Daardoor kan ze eindelijk haar prijs in ontvangst gaan nemen.

Aung San Suu Kyi kan eindelijk weer naar het buitenland. Volgens een woordvoerder van haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NDL), heeft de bekende opposante gisteren een internationaal paspoort gekregen.

"Het is haar eerste paspoort sinds twintig jaar", zei partijwoordvoerder Nyan Win. "We hebben dan ook de indruk dat alles weer normaal wordt."

Op de vraag wanneer 'The Lady' op het vliegtuig zal stappen, antwoordde Nyan "half juni". De voormalige dissidente, die sinds kort in het parlement zit voor de oppositie, wil in de eerste plaats naar Noorwegen reizen om er haar in 1991 toegekende Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen.

Vervolgens wil ze naar Groot-Brittannië. Daar heeft ze gestudeerd en leerde ze haar latere man kennen, die overleed terwijl zijzelf in Birma vastzat.

Aung San Suu Kyi kwam in 1988 naar Birma terug om haar erg zieke moeder te bezoeken. Datzelfde jaar keerde Aung ook naar de actieve politiek terug en lag ze mee aan de basis van de protestbeweging tegen het militaire regime in haar land.

Een groot deel van de voorbije twee decennia bracht Aung San Suu Kyi in huisarrest en gevangenschap door. Op aanbiedingen om naar het buitenland te reizen ging ze nooit in, uit vrees Birma bij haar terugkeer niet meer binnen te kunnen en tot buitenlandse ballingschap veroordeeld te worden.

New York

De Birmese junta ontbond zichzelf meer dan een jaar geleden. Ze droeg de macht over aan een burgerregering die bemand wordt door oud-militairen. Die verrasten vriend en vijand met een hele reeks hervormingsmaatregelen. Bij de parlementsverkiezingen van begin april werd de NDL in een ruk de grootste oppositiepartij van het land. Aung zelf werd parlementslid. Dat wou ze aanvankelijk niet omdat ze weigerde de eed af te leggen op de grondwet van de junta. Op aandrang van haar aanhangers nam ze haar mandaat vorige week alsnog op.

Ook een regeringswoordvoerder bevestigde gisteren dat Aung San Suu Kyi voortaan geheel vrij is om te reizen. "Ze kan zich als vrij burger naar het buitenland begeven."

Gaat de bekende opposante in eerste instantie naar Oslo en Londen, dan ligt ook een bezoek aan New York in het verschiet. Daar, op de zetel van de Verenigde Naties, wil ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon haar ontvangen.