Direct naar artikelinhoud

Leif Hoste kijkt tevreden terug op carrière

Leif Hoste (35) besliste onlangs zijn fiets definitief aan de haak te hangen. Toch kijkt hij tevreden terug op een vijftienjarige profcarrière. 'Met wat meer geluk had ik minstens één keer de Ronde van Vlaanderen op zak. Maar ik klaag niet.'

Een afscheid in schoonheid is Leif Hoste niet gegund. Hij beëindigt zijn carrière in kommer en kwel. "De laatste twee jaar waren een hel", zegt Hoste. "In 2011 was er dat lek in het hersenvlies na een zware val in de Driedaagse De Panne-Koksijde, waardoor ik driekwart van het seizoen aan de kant stond. Dit jaar begon ik met de rug te sukkelen. Sinds de Ronde van Turkije ging het van kwaad naar erger. Ik kon mijn schoenveters niet meer knopen. Een versleten discus tussen de derde en vierde ruggenwervel is de boosdoener."

Hoste moest dus wel voor een operatie kiezen. "Dat was de laatste optie, maar daarna nog mijn niveau van vroeger halen, was sowieso uitgesloten. En ik heb geen zin om nog verder aan te modderen. Geen pretje om bergop gelost worden, terwijl er conditioneel niets mis is. Gelukkig zal ik er in het dagelijkse leven weinig hinder van ondervinden."

Het voorbije seizoen reed Hoste voor Accent.Jobs-Willems veranda's, de ploeg van Lucien Van Impe. "Eigenlijk was dat team een tussenstation. Het is niet vanzelfsprekend, als je je hele carrière in grote, goed gestructureerde teams hebt gereden, om plots af te zakken naar een procontinentale ploeg met minder middelen. Mijn manager Paul De Geyter keek uit naar opties.

Zo verdwijnt Hose in stilte van het toneel, zonder ererondjes of afscheidskoers. "Ik heb absoluut geen behoefte aan die tralala. Voorbij is voorbij. Zelfs de aandacht in de kranten rond mijn afscheid hoeft niet. Het is ook geen bruuske stop, hé. Ik sta al een paar maanden langs de zijlijn", zegt hij.

De West-Vlaming zal herinnerd worden als de man die drie keer tweede werd in de Ronde van Vlaanderen en een paar dichte ereplaatsen in Parijs-Roubaix bij elkaar fietste. "Natuurlijk is het jammer dat die grote zege uitbleef. Anderzijds ben ik tevreden met wat ik gepresteerd heb. Oké, met een beetje geluk was het me wellicht gelukt om een keer de Ronde te winnen. Maar ik ben nooit een kopman geweest zoals Boonen of Gilbert. Ik denk ook niet dat het vervolg van mijn carrière er anders had uitgezien met een Ronde van Vlaanderen in mijn achterzak."

Hij kijkt dan ook niet ontevreden terug. Hoste: "Ik ben altijd naar waarde geschat. Ik kreeg een aantal jaren mijn kans in het voorjaar, maar de rest van het seizoen reed ik zonder problemen in dienst van anderen. Ook financieel heb ik nooit geklaagd. Misschien had een overwinning in de Ronde me een paar jaar lang iets meer opgeleverd. Maar ik was geen winnaarstype, omdat ik geen sprint in de benen had. Enig minpuntje: misschien heb ik te weinig mijn tijdrijderscapaciteiten benut."