Direct naar artikelinhoud

Blunder kost JPMorgan minstens 2 miljard

Een enorme blunder in de marktenzaal kost JPMorgan minstens 2 miljard dollar. En noopt CEO Jamie Dimon, de ongekroonde koning van Wall Street, tot een zeldzaam mea culpa. Het aandeel van de Amerikaanse bank kreeg gisteren op Wall Street een zware opdoffer.

JPMorgan zond deze week een schokgolf door Wall Street. Halverwege maart kraaide de Amerikaanse grootbank nog dat het met de vingers in de neus de stresstest van de Federal Reserve had doorstaan en de aandeelhouders trakteerde op een ware jackpot. Maar donderdagavond ging JPMorgan met de billen bloot. De grootbank erkende dat een blunder in de marktenzaal minstens 2 miljard dollar zal kosten.

The Wall Street Journal schreef begin april al over de 'London whale'. Dat is een mysterieuze trader in Londen (Bruno Michel Iskel) die voor het 'chief investment office', het zenuwcentrum van het risicobeheer van JPMorgan, werkte, dat geacht wordt structurele risico's in te dekken.

De trader kreeg die bijnaam in de City omdat hij als een walvis verdacht grote posities innam. JPMorgan nam de facto een enorme gok op een voortgezet economisch herstel door via derivaten enorme posities in bedrijfsobligaties te kopen.

Maar de heropflakkerende eurocrisis gooide roet in het eten. Het was alle hens aan dek om die enorme posities terug te draaien. In een tegenzittend marktklimaat - beleggers zetten door de heropflakkerende eurocrisis in op een verslechtering van de wereldeconomie - leidde dat tot een miljardenput in het chief investment office. Het aandeel JPMorgan kreeg gisteren bij opening van Wall Street een klap van 9 procent.

Zeggen dat dit een pijnlijke misser is voor CEO Jamie Dimon, is zowat het understatement van het jaar. "Wij denken dat we een buitengewoon bedrijf zijn", schreef Dimon vorige maand nog in de aandeelhoudersbrief. Daarin stak hij 38 pagina's lang de loftrompet over 'zijn' bank, legde hij haarfijn uit waarom het aandeel volgens hem ondergewaardeerd is en sprak hij onder meer over 'quality accounting and reporting'.

Donderdagavond moest hij het boetekleed aantrekken. "Gebrekkig, complex, slecht beoordeeld, slecht uitgevoerd en slecht gecontroleerd", omschreef Dimon in een zeldzaam mea culpa de transacties tijdens een telefonische conferentie. De fout was 'ongehoord' en de schade 'het eigen werk'. "We biechten de fout op, we zullen ze rechtzetten en tot de orde van de dag overgaan."

Dimon voegde er meteen aan toe dat die misser voor de grootbank niet het einde van de wereld is. "Als je de huidige analistenramingen neemt en voor de verliezen bijstuurt, dan verdienen we dit kwartaal nog altijd zo'n 4 miljard na belastingen."

De verliezen zijn des te pijnlijker op een ogenblik dat Washington via de zogenaamde 'Volcker-regel' moeizaam - en met fors lobbywerk van onder meer Dimon als tegenwind - het risicogedrag bij grootbanken aan banden probeert te leggen. De regel zal na jaren onderhandelen normaal gezien op 21 juli ingaan.

"De verliezen spelen in de kaart van een hele reeks experts", erkent de JPMorgan-CEO. "We moeten daar mee omgaan, zo is het leven." Maar volgens Dimon waren de transacties niet in tegenspraak met de Volcker-regel. "Dit schond de Volcker-regel niet. Wel het Dimon-principe."