Direct naar artikelinhoud

Boeing sluit grootste deal ooit

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing sleepte het grootste commerciële order uit zijn geschiedenis binnen. De klant, het Indonesische Lion Air, heeft een twijfelachtige reputatie.

De Amerikanen verkopen 230 toestellen van het type 737 aan de Indonesiërs, die een optie hebben genomen op nog eens 150 exemplaren. De nominale waarde van de verkochte toestellen bedraagt ruim 22 miljard dollar (17 miljard euro), hoewel de exacte verkoopprijs niet bekend is gemaakt. Het is zowel in aantallen als in dollars de grootste commerciële opdracht in de geschiedenis van Boeing.

In november tekenden de twee partijen al een principe-akkoord.

Boeing steekt met de order grote concurrent Airbus de loef af, en kan dat succes goed gebruiken. De laatste jaren is Airbus aan de winnende hand bij de verkoop van nieuwe vliegtuigen. In 2011 verkochten de Europeanen 1.419 toestellen, de Amerikanen 805.

De meeste (201) van de nu bestelde vliegtuigen zijn van het type 737-Max. Die verbruiken volgens Boeing 10 tot 12 procent minder kerosine dan de concurrentie. Het type is bedoeld als tegenhanger van de A320neo van Airbus. Die verbruikt volgens Airbus 15 procent minder kerosine dan de concurrentie. Beide vliegtuigen zijn bedoeld voor korte tot middellange afstanden, tot een paar duizend kilometer. Van de Airbus zijn inmiddels 1.300 exemplaren besteld; Boeing komt met het Indonesische order nu uit op ruim 1.000 bestellingen.

Hoewel Boeing zijn Indonesische klant natuurlijk met lof overlaadde ("Lion Air is vanaf het begin een leider geweest in de Indonesische luchtvaart"), heeft die een verre van onbezoedeld blazoen. Zo is de veiligheid twijfelachtig: sinds de oprichting in 1999 waren er zes incidenten, waaronder een gladde landing in 2004 waarbij 25 doden vielen.

Drugs in de cockpit

In Europa mag de maatschappij sinds 2007 niet meer vliegen. Ook een lidmaatschap van de internationale branchevereniging IATA zit er niet in.

De budgetmaatschappij, opgericht door een wegens alle vertragingen bij andere maatschappijen gefrustreerde eigenaar van een reisbureau, is de laatste maanden een paar keer in het nieuws geweest vanwege drugsgebruik van zijn piloten. Tot dusver zijn vijf piloten opgepakt, vlak voor hun vlucht, meestal na het gebruik van speed. Volgens een ex-stewardess zijn de meeste piloten aan de shabu-shabu, zoals het spul in Indonesië heet.

Lion Air heeft zijn voor dit jaar geplande beursgang uitgesteld, maar dat is vanwege de slechte marktomstandigheden, laat de luchtvaartmaatschappij weten.