Aanval op Koerdisch instituut herschept straat tot inferno

Er zijn beelden opgedoken van een incident met Turkse betogers donderdagavond in Brussel. In de nacht na een grote betoging van Turkse opposanten in onze hoofdstad, trokken een aantal heethoofden naar het Koerdisch instituut in de Danneelstraat. Ze gooiden er een ruit in, en ontstaken Bengaals vuur, waardoor er even een hevige brand leek te woeden.

sdv, jdb

Het incident gebeurde donderdagavond tussen 20.45 uur en 21.30 uur. Een lange stoet van twintig auto’s, vol met mensen die met Turkse vlaggen zwaaiden, kwam voorbij het Koerdisch instituut gereden. Volgens ooggetuigen probeerden ze er in te breken en het gebouw in brand te steken.

“Gelukkig lukte dat niet en raakte enkel de ruit langs de voorkant van het gebouw beschadigd. De molotovcocktails, die bedoeld waren om brand te stichten, kwamen op straat tot ontploffing”, zegt Derwich Ferho, voorzitter van het Koerdisch Instituut. Nog volgens getuigen riepen de extremistische Turkse aanvallers slogans als ‘Dood aan de Koerden!’.

Toen de politie ter plaatse kwam, was er geen enkel spoor meer van de verdachten.

Genocide

Het is niet de eerste keer dat het Koerdisch Instituut werd aangevallen en in brand werd gestoken. Maar de aanval van donderdagavond past volgens Ferho “in een toenemend klimaat van bedreiging en haat tegenover de Koerdische gemeenschap”.

“De afgelopen weken ontving het Koerdisch Instituut zelfs bedreigingen via sociale media en telefoon, waarin onder meer gehoopt ‘gehoopt werd op een genocide op alle Koerden’”, aldus een verontruste voorzitter. “We vragen de Belgische autoriteiten dan ook om dringend stappen te ondernemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen