Direct naar artikelinhoud

Poolse premier vraagt EU-leiders Tusk te dumpen

In een uithaal naar haar landgenoot Donald Tusk roept de Poolse premier Beata Szydlo de 27 andere EU-leiders per brief op om de huidige voorzitter van de Europese Raad niet te benoemen voor een tweede termijn van 2,5 jaar.

Het is ongebruikelijk dat een lidstaat een zittende voorzitter van een EU-instelling openlijk onderuithaalt. Maar, zegt Szydlo, "onze motieven moeten worden toegelicht: Tusk gebruikt zijn EU-functie om zich persoonlijk in politieke geschillen in Polen te mengen. Hij heeft er meermaals voor gekozen zijn Europese mandaat te schenden." Ze verzoekt de EU-leiders ermee in te stemmen Tusk te vervangen door een andere Poolse kandidaat, EU-parlementariër Jacek Saryusz-Wolski.

De liberaal Tusk, medeoprichter van oppositiepartij Burgerplatform (PO) werd in 2014 unaniem door de EU-leiders voor een termijn van 2,5 jaar gekozen. Hij uit vaak openlijk zijn bezorgdheid over de persvrijheid en het Constitutioneel Hof in eigen land. De conservatief-populistische PiS-regering van Szydlo maakt er al een tijd geen geheim van af te willen van Tusk.

Het voorzitterschap staat vandaag op de agenda van de tweedaagse EU-top in Brussel. Volgens EU-bronnen hoeft Tusk zich geen zorgen te maken over zijn herbenoeming. Maar dat hij niet zoals gebruikelijk met unanimiteit wordt gekozen, komt de eenheid binnen de EU niet ten goede, vrezen zij.