Direct naar artikelinhoud

Mitrovic verlost paars-wit

Met amechtig voetbal worstelde Anderlecht zich voorbij het puntenloze Charleroi naar een 9 op 9. Met dank aan Aleksandar Mitrovic die tot nu toe in elke officiële match scoorde. Maar het spelpeil van Anderlecht blijft ondermaats.

Anderlecht komt maar niet aan goed voetbal toe. Een hoge pressing van hekkensluiter Charleroi volstond vaak om paars-wit van achter uit tot de, vaak verloren, lange bal te dwingen. Verdedigers vonden anders geen aanspeelpunt. Cyriac kon helemaal niets aanvangen met die lange ballen, ook omdat hij zelf helemaal niet alert genoeg voetbalde. Mitrovic ving wel wat van die afstandsraketten op, maar het dient gezegd, ook hij deed daar verder weinig mee.

Milivojevic toonde een keer of twee dat hij wel degelijk een goeie afstandspass in de voeten heeft, maar verder kabbelde hij voort op het trage ritme van de voorbije weken. Maar het mag stilaan ophouden om het mindere spel van Youri Tielemans helemaal toe te schrijven aan de Serviër aan zijn zijde. Tielemans moet dringend ook zelf beter gaan voetballen. Najar toonde dan weer veel goeie wil, maar liep zich andermaal te vaak vast. Dennis Praet deed wel pogingen om de ploeg aan het voetballen te brengen, maar hij kreeg daarbij nauwelijks steun.

Anderlecht voetbalde voor de rust amper één doelkans bij elkaar. En toch stond halfweg het 1-0-eindresultaat op het bord. N'Sakala zwierde op slag van rust eindelijk een goeie voorzet voor doel, waar Mitrovic boven iedereen uittorende en de bal met een machtige kopslag voorbij Mandanda knikte. Door te scoren in een match die verder de zijne niet was, toonde 'Mitrogol' andermaal de spits pur sang in zich: ook als het niet loopt, kan hij beslissend zijn.

Aleksandar Mitrovic streek na de vakantie met overtollige kilo's op Anderlecht neer. Besnik Hasi gaf hem geen boete, maar eiste wel dat de Serviër zo snel mogelijk fit moest worden en hem een wederdienst moest bewijzen. En dat doet Mitrovic. De Supercup meegerekend, scoorde de intussen messcherpe Serviër tot nu toe in de vier officiële wedstrijden van Anderlecht. Zijn aandeel in de negen op negen, de beste seizoensstart van paars-wit in vijf jaar, mag dan ook niet onderschat worden.

Rustpunt

"Daar staat hij voor", zegt Besnik Hasi. "Mitrovic heeft de voorbije weken hard gewerkt, hij is zijn kilo's kwijt en hij is topfit. En hij is een echte spits, die leeft van goals. Hij kan moeilijk altijd het verschil maken, maar tot nu toe doet hij dat goed. Als hij ballen krijgt in de zestienmeter, is hij levensgevaarlijk. Maar ik wil ook dat hij constanter wordt in het spel. Daarin moet hij ons eerste rustpunt worden."

Mitrovic bleek de redder in een match waarin verder nauwelijks iets de coach tevreden kon stemmen. "Ik kan maar over twee dingen tevreden zijn: de drie punten en het feit dat we nauwelijks iets weggaven", zegt Besnik Hasi. "Maar verder was dit niet goed genoeg. In deze fase van de competitie kijk ik niet in de eerste plaats naar de gewonnen matchen. Natuurlijk heb ik liever negen op negen dan vier op negen, maar we moeten ook beter beginnen voetballen. De tijd begint te dringen, want de Champions League komt eraan in september."

Met Matias Suárez houdt Hasi wel een troef achter de hand. Ook gisteren werd de Argentijn na een uur in de strijd gegooid. "Je ziet dat hij extra kwaliteit brengt, maar hij kan niet elke wedstrijd beslissend zijn", zegt Hasi.

Over een maand zou Suárez helemaal fit moeten zijn, maar er mag nog kwaliteit bijkomen. "Maar ik ga het bestuur nu niet extra onder druk zetten", zegt Hasi. "Ik weet immers waarmee ze bezig zijn. In deze groep heb ik trouwens al veel kwaliteit, alleen moet het niveau van sommige spelers omhoog." Maar laat u vooral niet misleiden: Hasi zou liever vandaag dan morgen versterking hebben.