Direct naar artikelinhoud

Moskou en Peking dreigen met veto tegen Syrië-resolutie Veiligheidsraad

Rusland en China hebben zich in New York en Brussel gekeerd tegen een Syrië-resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Zij vrezen dat deze de weg opent voor een militaire interventie.

"Het mist het belangrijkste onderdeel", zei de Russische EU-gezant Vladimir Chizlov over de westers-Arabische ontwerpresolutie die dinsdag in de Veiligheidsraad werd besproken. "Een duidelijke clausule die uitsluit dat de resolutie gebruikt kan worden om een militaire interventie in Syrië te rechtvaardigen."

Moskou en Peking vinden dat de VN geen partij moeten kiezen en niet moeten aandringen op veranderingen in het regime, strafmaatregelen of militair ingrijpen. Westerse en Arabische landen deden dinsdag een klemmend beroep op de V-raad om een resolutie aan te nemen waarin de Syrische president wordt opgeroepen de macht over te dragen.

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Tsjoerkin zei in New York dat een buitenlandse interventie kan leiden tot een burgeroorlog en de regio ernstig kan destabiliseren. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde dat Moskou 'nooit toe zal staan dat de Veiligheidsraad iets toestaat dat lijkt op wat er is gebeurd in Libië'.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton probeerde de vrees van de Russen weg te nemen. "Ik weet dat sommige leden bezorgd zijn dat de Veiligheidsraad op weg is naar een tweede Libië, maar dit is een verkeerde analogie. We hebben de keus: of we scharen ons achter de Syrische bevolking of we worden medeplichtig aan het voortdurende geweld."

Gevechten gaan door

Ook Britse en Franse diplomaten probeerden Moskou gerust te stellen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague benadrukte dat de resolutie niet gebruikt kon worden om later een militair ingrijpen te rechtvaardigen.

Het Syrische leger vocht woensdag in een reeks dorpjes in de bergen die uitkijken op Damascus. De gevechten in deze streek, langs de Wadi Barada-vallei, maken onderdeel uit van een groot legeroffensief om de rust rond de hoofdstad weer te herstellen. De afgelopen dagen slaagde het leger erin om weer de controle te krijgen over voorsteden ten oosten van Damascus. Deze waren deels ingenomen door deserteurs.