Direct naar artikelinhoud

Mode Jean-Paul Gaultier verlaat Hermès

Jean-Paul Gaultier, het enfant terrible van de Franse haute couture, stapt na zeven jaar uit de artistieke directie van de prêt-à-porterafdeling van de groep Hermès. Gaultier bezorgde het klassieke luxemerk een jeugdiger imago. Het vertrek gebeurt “in gemeenschappelijk overleg” en brengt “de geprivilegeerde relatie” tussen Hermès en Gaultier niet in gevaar. Hermès blijft met 45 procent de belangrijkste aandeelhouder van het huis Jean-Paul Gaultier.

De 58-jarige Gaultier gaat zich toeleggen op zijn eigen projecten. Welke dat zijn, laat hij in het midden. Enkele weken geleden werd bekend dat hij zijn creatieve geest zal laten schijnen over stoelen, banken en tafels. Het Franse meubelmerk Roche Bobois heeft hem gevraagd een interieurcollectie uit te werken.

Kmo’s

Tewerkstelling weer op niveau van voor crisis

Het jobverlies door de crisis is in kleine en middelgrote ondernemingen zo goed als volledig weggewerkt. Dat blijkt uit de kmo-jobindex van de hr-dienstverlener SD Worx. De index kwam in het eerste kwartaal weer op hetzelfde niveau als in september 2008. Eén kanttekening: een groot deel van de groei komt van deeltijdse banen. En niet alle provincies delen erin: Oost- en West-Vlaanderen en Limburg wel, Antwerpen niet. In Vlaams-Brabant gingen al voor het zesde kwartaal op rij banen verloren. Opvallend is dat de tewerkstelling van 45-plussers sterker groeide dan gemiddeld.

Auto

Renault moet Franse onderdelen kopen

Renault plooit opnieuw voor eisen van de Franse regering. De Franse autobouwer zal 70 procent van de onderdelen voor zijn nieuwe elektrische auto Zoe in Frankrijk aankopen. Aanvankelijk was het de bedoeling maar 35 procent Franse componenten te gebruiken, verklaarde de Franse minister van Industrie Christian Estrosi. Eerder moest Renault al terugkomen op zijn plan het nieuwe model Clio exclusief in Turkije te bouwen. Frankrijk is met 15 procent de grootste aandeelhouder van Renault en gaf 250 miljoen euro staatssteun voor de Zoe.

Kringloop

Vlaamse centra zamelen 8 kilo per inwoner in

De Vlaamse kringloopcentra hebben vorig jaar 52.027 ton goederen ingezameld of 8 kilogram per inwoner. Dat is 9 procent meer dan in 2008. Met de inzameling bespaarden de 31 erkende Vlaamse kringloopcentra samen 43.700 ton CO2. Ongeveer de helft van de tweedehandsspullen wordt ook hergebruikt. De elektrische apparaten zijn goed voor een derde, textiel voor een zesde. De winkels telden vorig jaar 3,6 miljoen betalende klanten.