© BELGA

Groen: “Minder belastingen voor burgers, meer voor bedrijven”

Groen heeft een alternatief plan klaar voor de inkomsten van de stad Antwerpen uit belastingen. Aangezien de totale belastingopbrengsten gelijk blijven, gaat het om een taxshift.

Jan Stassijns

Groen wil de aanvullende personenbelasting verminderen, van de huidige 8 % naar 6%. “Antwerpse gezinnen winnen daardoor gemiddeld 145 euro per jaar”, zegt Wouter van Besien (Groen). “Om de mindere inkomsten uit de personenbelasting te compenseren, pleiten we voor een eerlijke bijdrage van de grote bedrijven. Belangrijk is wel dat kleine bedrijven en starters vrijgesteld worden om zo de lokale economie en tewerkstelling aan te moedigen.”

Vervuilende bedrijven, die meer ruimte en energie verbruiken komen dus in een hogere schijf terecht. Bedrijven die inzetten op groene stroom worden financieel beloond. De partij wil ook een verhoging van het havendividend met tien miljoen euro. Ook de belasting op leegstand moet omhoog, net als de belastingen op reclameborden en –drukwerk en de toeristenbelasting die de partij licht wil optrekken.

Groen wil ook af van de ‘pestbelastingen’, de belastingen die volgend de partij geen maatschappelijk meerwaarde bieden en nauwelijks iets opbrengen. Groen pleit voor de afschaffing van de ‘imagotaks’, de taxibelasting en de belasting op lijkenvervoer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER