Direct naar artikelinhoud

Groene Renate Künast maakt zich op voor burgemeesterssjerp van Berlijn

De 55-jarige Renate Künast wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe burgemeester van Berlijn en daarmee de chef van de gelijknamige deelstaat. Haar kandidaatstelling voor het hoogste ambt in stad en deelstaat is in Berlijn ingeslagen als een bom.

Bij elke opeenvolgende peiling hebben de Duitse groenen de wind in het zeil, tot ontzetting van de andere politieke formaties. Op nationaal vlak zouBündnis 90 / Die Grünen - zo heet de partij voluit - boven 20 procent uitkomen, een historisch record. Op het niveau van de deelstaat Berlijn zou het succes nog groter worden: net geen of ietsje meer dan 30 procent. Een monsterscore voor de ecologische partij, die zo de grootste politieke formatie zou worden en het hoogste ambt in de schoot geworpen zou krijgen.

Tot 18 september van volgend jaar is de sociaaldemocraat Klaus Wowereit nog burgemeester van Berlijn. De 57-jarige Wowereit is sinds 2001 aan de macht in de Spreemetropool en is persoonlijk redelijk populair. Hij heeft echter het nadeel dat hij lid is van de SPD en dat die partij in een neerwaartse spiraal zit.

Renate Künast (55) wordt zijn grootste uitdaagster. Het nieuws zal op 5 november officieel bekendgemaakt worden op een congres van de groenen, maar lekte inmiddels uit en hield de Duitse media het hele weekeinde bezig. Ook vandaag staan de kranten er vol van.

De SPD zou in Berlijn nog 26 procent halen. Als de partij mee wil blijven regeren, dan zal ze dat enkel kunnen als kleinere partner van de groenen. De verwachting is dat Wowereit op 18 september 2011 een derde gooi doet naar het burgemeesterschap.

Hoewel er nog elf maanden te gaan zijn, lijkt de aangeslagen SDP zich nu al in een verkiezingscampagne te storten, waarbij de partij redelijk wild om zich heen slaat. Volgens de SPD weet Renate Künast niets over Berlijn, heeft ze nooit duidelijke uitspraken gedaan over de hoofdstad, en wil ze daar alleen maar politieke faam verzamelen om met nog meer gewicht op de nationale verkiezingsslag te kunnen wegen. Nationaal SPD-voorzitter Sigmar Gabriel heeft het al over een offensief van zijn partij “tegen de groene beloftenpolitiek”.

De paniek op het nationale hoofdkwartier van de SPD werd er niet minder op toen Peter Friedrich enkele dagen geleden aankondigde “best bereid te zijn de groenen te steunen als junior partner, als we daarmee de macht van de CDU kunnen breken”. Friedrich is secretaris-generaal van de SPD in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, die al 57 jaar door de christendemocratische CDU wordt bestuurd. Peilingen geven de groenen daar nu 32 procent, waarmee de partij maar een ietsje minder zou hebben dan de CDU (net geen 34 procent). Met de hulp van de SPD (20 procent) zouden ze de zetel van ministerpresident van de deelstaat kunnen claimen en een groen-rode coalitie kunnen vormen.

Dat grüne Renate niets van Berlijn zou kennen, is onzin. Ze komt wel uit West-Duitsland, maar woont al 33 jaar in de verenigde hoofdstad, waar ze zelf de val van de Berlijnse Muur meemaakte en volop politiek actief is aan de basis. Ze is van beroep maatschappelijk werkster en oefende die functie jaren uit in de gevangenis van Berlijn-Tegel. Daarna ging ze aan de Freie Universität Berlin (FUB) rechten studeren.

Künast was partijvoorzitter van Die Grünen, behoort nog tot het partijbestuur en is inmiddels (samen met Jürgen Trittin) een van de twee fractievoorzitters in de Bondsdag, waarvan ze sinds 2001 lid is. In de rood-groene regering van kanselier Gerhard Schröder was ze van 2001 tot 2005 minister van Consumentenbescherming en Voeding.