Direct naar artikelinhoud

Amnesty International: 'Kinderen maken mee uw iPhone'

De kans is groot dat het kobalt in uw iPhone of Samsungtelefoon mee het resultaat is van kinderarbeid. Dat blijkt uit onderzoek van Amnesty International. 'De glamour van deze elektronica staat in schril contrast met het labeur van de kinderen.'

"Ik zat soms 24 uur in de tunnels. Ik ging er 's morgens in en kwam er de volgende ochtend weer uit. Mijn pleegmoeder wilde me naar school laten gaan, maar mijn vader was ertegen. Hij buitte me uit door me te doen werken in de mijn." Dat zegt de 14-jarige Paul, een wees die sinds zijn twaalfde in een Congolese mijn werkt, aan mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

In een nieuw rapport onderzocht de ngo in welke mate kobalt uit artisanale mijnen terechtkomt in onze iPhones, Samsung-telefoons of elektrische wagens. Meer dan de helft van het kobalt in de wereld komt uit de Democratische Republiek Congo. Een vijfde daarvan werd gedolven door de zogenaamde creuseurs, artisanale mijnwerkers die vaak in erbarmelijke omstandigheden loodzwaar werk moeten uitvoeren.

Ongezond en gevaarlijk werk, waar ook vaak kinderen voor ingezet worden. Unicef schat dat in 2014 zo'n 40.000 kinderen in de mijnen in het zuiden van Congo werkten. Aan Amnesty vertellen ze hoe ze vaak 12 uur per dag in de mijnen moeten werken en zware ladingen moeten sjouwen.

'Moeilijk controleerbaar'

De organisatie ging vervolgens na in welke mate het resultaat van die kinderarbeid ook in onze luxeproducten terechtkomt. Zo ontdekte Amnesty dat handelaars de kobalt rechtstreeks kopen van de artisanale mijnen waar een heleboel kinderen werken.

Vervolgens wordt de grondstof doorverkocht aan bedrijven zoals Congo Dongfang Mining (CM), een dochteronderneming van de Chinese mijnreus Zheijang Huayou Cobalt. Daarna gaat het bewerkte kobalt de hele wereld rond, naar producenten van batterijen bijvoorbeeld, die op hun beurt leveren aan giganten zoals Apple, Microsoft, Samsung, Sony Daimler en Volkswagen. "De glamour van die elektronica staat in schril contrast met het labeur van de kinderen", zegt Karen Moeskops, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

In een reactie laat het merendeel van die bedrijven weten dat ze proberen kinderarbeid uit hun productie te weren, maar dat het moeilijk is om de hele ketting te controleren. "Wij vragen dat ze die transparantie garanderen", zegt Moeskops. "Nu zien ze het eigenlijk oogluikend toe. Terwijl: zo moeilijk kan het niet zijn om de hele handelsketen te controleren. Als wij het kunnen blootleggen, moeten zij dat zeker kunnen."