Direct naar artikelinhoud

Zelfs Microsoft ziet omzet afnemen

SEATTLE l De Amerikaanse softwarereus Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds zijn beursgang in 1986 zijn omzet zien afnemen. Met een daling van 5,6 procent is die omzet teruggevallen tot 13,65 miljard dollar. De nettowinst kreeg een knauw van 32 procent tot 2,98 miljard euro.

Ook de rest van het boekjaar zal bijzonder moeilijk zijn. De economische crisis heeft tot gevolg dat bedrijven en particulieren minder pc's kopen. Aangezien het overgrote deel van die pc's het Windowsbesturingssysteem van Microsoft bevatten, treft de crisis de groep recht in het hart.

Maar er is meer aan de hand bij 's werelds grootste softwarehuis. Een van de pijnpunten bij de groep uit Seattle is de vraag hoe ze zich moet opstellen op de almaar aan belang winnende internetmarkt. Voorlopig lijkt Microsoft daar nog geen passend antwoord op gevonden te hebben.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat het operationele verlies bij de divisie die zich bezighoudt met onlinediensten, in het derde kwartaal verdubbelde tot 575 miljoen dollar.

Google

Microsoft trachtte vorig jaar zijn competitieve slagkracht op de internetmarkt te boosten door Yahoo! over te nemen. Het bedrijf hoopte op de manier weerwerk te kunnen bieden aan Google, de absolute marktleider op het vlak van internetadvertenties. De overname mislukte omdat Yahoo! Microsoft niet zag zitten.

Maar Google vormt ook een bedreiging omdat het zich almaar meer begeeft op het terrein van Microsoft via allerhande (gratis) webgebaseerde diensten zoals e-mail en tekstverwerking. Pas nu geeft gedelegeerd bestuurder Steve Ballmer toe dat Google wellicht de grootste bedreiging ooit vormt voor Microsoft.