Direct naar artikelinhoud

Virtuele Belgische kunst op Vrijheidsbeeld in New York

Sedert maandag staat er een 96 meter hoog kunstwerk op het Vrijheidsbeeld in New York. Met het blote oog valt er niets van te merken. Alleen wie de nodige 'app' heeft gedownload en zijn smartphone naar het beeld richt, ziet Rock Strangers, een virtueel werk van de Belg Arne Quinze.

Het werk is een opdracht van Beck's, het Duitse biermerk van de InBev-groep, dat hiermee een ambitieus mecenaatsproject van virtuele kunst lanceert. De 'app' (application) die Quinzes kunstwerk en andere die binnenkort in grote steden zullen verschijnen zichtbaar maakt, maakt gebruik van technologie die in smartphones en ipads zit zoals gps en kompas. Hij kan gratis gedownload worden op Beck's webstek, Becks.com.

Quinze maakte eerst een fysieke versie van het beeld. In metaal, 12 meter hoog, geschilderd in fluorescerend rood, zijn lievelingskleur. Dat werd gescand, waarna de coordinaten met gps op het Vrijheidsbeeld werden gezet. Dat klinkt simpel maar dat was het niet. "Rond gevoelige plaatsen zoals het Vrijheidsbeeld gebruikt het Amerikaanse leger stoorzenders die de gps ontregelen", vertelt Quinze. "Er kwamen heel wat computerspecialisten aan te pas om dat obstakel te omzeilen. Maar dat maakte het spannend." En het maakt van Quinzes beeld een indringer. Dat is ook zijn bedoeling.

"We hebben aan niemand toestemming gevraagd", zegt hij met enige trots. Hij reageert tegen het obsessionele zoeken naar veiligheid in het vertrouwde. Door een vreemd element in een vertrouwde omgeving te brengen hoopt hij dat de toeschouwer zich vragen gaat stellen over die omgeving en over zichzelf. Als icoon bij uitstek leent het Vrijheidsbeeld zich daar uitstekend toe. Eigenlijk hoopt Quinze dat er controverse van komt. Protest, een publiek debat. "Dat zou interessante vragen oproepen", oppert hij.

Quinze is met diverse projecten bezig in bijna alle werelddelen. "Mijn droom is om van steden openluchtmusea te maken waarin nieuwe kunst het vertrouwde in vraag stelt. De bedrijven moeten dat financieren. Zo kunnen ze iets teruggeven aan de maatschappij. Zoals Beck's doet met dit project."