Direct naar artikelinhoud

Arco-actiegroep in zee met Deminor

Het Arcopar Actieteam, een vereniging van gedupeerde Arco-coöperanten die al meer dan 5.000 leden telt, slaat de handen in elkaar met het advieskantoor Deminor dat zelf al ruim 3.000 coöperanten vertegenwoordigt.

De vereniging, die actief is op Facebook en ook een eigen website heeft, ontstond uit ongenoegen over de vereffening van het grootste deel van de Groep Arco waardoor de investering van bijna 800.000 coöperanten geblokkeerd raakte. Ook de onzekerheid over de staatswaarborg voor de gedupeerden speelt een rol.

Intussen zegt het Arcopar Actieteam al meer dan 5.000 aangesloten leden te hebben die samen ruim 10.000 gedupeerden vertegenwoordigen. Die riskeren gemiddeld enkele duizenden euro's te verliezen door de val van Arcopar, de tak van Arco met de meeste particuliere coöperanten.

Maat vol

Nu schakelt de vereniging een versnelling hoger. De reden is de informatie die eerder deze maand (deels opnieuw) naar buiten kwam rond de offshore constructies van Belfius Bank, waarbij ook het ACW genoemd werd. De Groep Arco is de financiële arm van het ACW. "Na de recente ontwikkelingen is de maat vol", aldus het Arcopar Actieteam.

De organisatie ging intussen een principiële samenwerking aan met Deminor, om samen verdere stappen te evalueren en te ondernemen. De actiegroep kan terugvallen op de expertise van Deminor in het recupereren van schade door beleggers, terwijl Deminor in de groep "een klankbord en een overlegorgaan" vindt, zegt Erik Bomans van Deminor.

"Zij kunnen ook een aantal acties, zoals promotieacties, ondernemen die wij niet kunnen doen", vult Bomans aan. Deminor gaat tevens de actiegroep promoten, net zoals de leden ervan zich kunnen aansluiten bij Deminor met het oog op mogelijke juridische acties. Dat kan helpen om aan de minimum 10.000 gedupeerden te geraken die Deminor wil verzamelen om voldoende schaalgrootte te hebben voor zo'n acties.

Het Arcopar Actieteam start deze week een nationale campagne om zoveel gedupeerden te verzamelen. Het eist ook het onmiddellijke ontslag van de vereffenaars van Arco, Marc Tinant en Francine Swiggers, en "de vervanging door onafhankelijke partijen die de vereffening kunnen afhandelen in het beste belang van Arco en alle coöperanten, zoals voorgesteld door Deminor".