Direct naar artikelinhoud

N-VA ziet Dedecker liever niet komen

'De kans dat Jean-Marie Dedecker naar N-VA komt is 0,0 procent. Nu en in de toekomst', luidt het radicaal bij N-VA. Dedecker zelf ontkent eveneens dat er momenteel gesprekken zijn, maar hij sluit voor de toekomst niets uit.

"Die man heb ik ooit onrecht aangedaan en dat zou ik toch ooit eens moeten goedmaken op de een of andere manier." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in de aflevering van het Canvasprogramma De Coulissen van de Wetstraat die woensdagavond werd uitgezonden over die andere voorzitter, Jean-Marie Dedecker van LDD. Eind 2006 waren ze heel even nog veel nauwere collega's. Dedecker - toen net uit Open Vldgebonjourd en met veel bombarie binnengehaald door De Wever - werd na tien dagen weer op straat gezet omdat toenmalig kartelpartner CD&V niets moest weten van het enfant terrible. Het was Dedecker of het kartel.

Tot op de dag van vandaag worstelen beide mannen met de episode. Zeker De Wever, die tot twee keer toe herhaalt dat hij het niet erg zou vinden, moest er "iets van Wiedergutmachung gebeuren".

Veel meer is er niet nodig om, 2014 indachtig, de geruchtenmolen op volle toeren te doen draaien. Wordt de overstap van Dedecker naar N-VA voorbereid? Bij N-VA wordt het in alle toonaarden ontkend en ook Dedecker zegt dat de enige gesprekken die hij momenteel met N-VA'ers voert, aan de toog van het parlement plaatsvinden. "Maar", stelt hij tegelijkertijd, "zeg nooit nooit en een week is lang in de politiek."

Dedecker wil alle opties openhouden, nu zijn partij zieltogende is. En dat N-VA bovenaan zijn lijstje staat is evenmin een geheim. "LDD is levensvatbaar en gaat volgend jaar naar de verkiezingen. Maar je weet natuurlijk niet wat er de komende maanden nog gebeurt. Ik ken mijn electorale waarde ook, de electorale waarde van de hele partij ligt bij mij", maakt hij zich sterk. "Ik voel me wel verantwoordelijk voor mijn leden. Nu zeg ik: wij doen verder. Al kun je je wel afvragen in welke slagorde. Moeten de Vlaamsgezinde partijen elkaar echt blijven bekampen?"

Bij N-VA is er van een slag om de arm geen sprake. "De kans dat Jean-Marie Dedecker naar N-VA komt is 0,0 procent. Nu en in de toekomst", aldus een partijtopper. "Waarom zouden we onze eigen miserie overdoen? De Coulissen van de Wetstraat heeft ons er nog eens goed aan herinnerd hoe die affaire ons intern verscheurd heeft. Bovendien: de meerwaarde voor N-VA van Dedecker is onbestaande. Als hij wil praten, zullen wij beleefd luisteren, maar daar blijft het bij."

Watergate

De toekomst van zijn partij is niet het enige wat Dedecker dezer dagen wakker houdt. Volgende week bepleit hij in het parlement zijn zaak in de detectiveaffaire. Dedecker huurde vier jaar geleden een privédetective in, maar dat was niet om de handel en wandel van de privépersoon Karel De Gucht (Open Vld) na te gaan, beweert hij. Wel om de verkoop van het gerechtsgebouw in Veurne uit te pluizen. "Dat wordt ook bewezen in het gerechtelijke dossier waar ik volgende week uit zal citeren", aldus Dedecker, die gewag maakt van "zijn eigen Watergate-schandaal". Volgens hem hebben de liberalen het onderzoek naar De Gucht zelf georkestreerd om hem in diskrediet te brengen. "Volgende week zullen er ogen opengaan. De rollen van bijvoorbeeld De Gucht en Guy Verhofstadt zullen veel ogen openen."