© Arnold Roberts

Pelikaan gespot boven de Maas

Donderdag werd boven en in de Maas in Smeermaas een Pelikaan gespot. Het dier is zo groot dat de talrijk aanwezige meeuwen op de vlucht sloegen. Volgens Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek gaat het om een dier dat in gevangenschap leefde en erin slaagde te ontsnappen.

CN

Een pelikaan kan tussen de vleugels een spanwijdte hebben tot drie meter. De lengte van het dier kan oplopen tot 1,8 meter. Voor de vogels in het Maasgebied is het dan ook schrikken als ze een soortgenoot met zulke proporties zien passeren.

“Het is net door de grootte dat ze schrikken”, zegt Sil Janssen. “Zo’n pelikaan zal niet aanvallen. Het is geen roofdier. Hij leeft vooral van vis. Waarmee ik niet gezegd heb dat het dier nooit een vogel eet. Het gebeurt immers wel dat hij bij het opscheppen van vis ook een eend mee graait. Die gaat dan ook mee naar binnen. Van nature komen pelikanen in deze contreien niet voor. De kans is dan ook groot dat het een pelikaan is die uit gevangenschap is ontsnapt. Het zou alleszins niet de eerste keer zijn. We hebben onlangs nog eentje gevangen in het kanaal.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer