Direct naar artikelinhoud

Recept van de week: krachtige keukenbom

Deze week werd wereldwijd gewaarschuwd voor een aanslag door de Jemenitische Al Qaida-tak AQAP. Het gevaar is reëel. In hun glossy magazine 'Inspire' zetten ze eenzame wolven aan om keukenbommen te maken.

Kan ik een efficiënte bom maken die schade veroorzaakt bij de vijand met ingrediënten die beschikbaar zijn in elke keuken van de wereld? Het antwoord is ja. Mijn moslimbroeders: we brengen onze militaire training recht naar je keuken om je te ontheffen van de moeilijkheden om naar ons te reizen. Als je ernstig bent in je intenties om de religie van Allah te dienen, dan is alles wat je moet doen je keuken binnenstappen en een explosief maken dat de vijand zal schaden. De ingrediënten zijn vrij beschikbaar. In één of twee dagen kan deze bom klaar zijn om tien mensen te doden. Binnen een maand kan je in staat zijn om een dodelijker bom te maken die tientallen mensen kan ombrengen."

Deze boodschap staat te lezen in Inspire, het magazine dat 'Al Qaida op het Arabische Schiereiland' (AQAP) sinds 2010 in het Engels publiceert op het internet. Onder het hoofdstuk 'Open Source Jihad' krijgen lezers in detail te zien hoe ze een springtuig kunnen samenstellen. Angstaanjagend eenvoudig. Met zwavel van lucifers of buskruit van vuurwerk, suiker, een ijzeren staaf, een kerstboomlampje, een batterij, een wekker en wat draadjes wordt in een fotoromannetje een tijdbom in elkaar geknutseld. De schrijvers voegen op het einde ook nog nagels toe om zo veel mogelijk slachtoffers te verminken. Getekend: de 'AQ-chef'.

Vrouwen en kinderen

Het magazine is het geesteskind van de Amerikaanse imam Anwar al-Awlaki, die eind september 2011 samen met de uitgever in Jemen werd gedood bij een drone-aanval. Haatredes van Al-Awlaki komen in het blad uitgebreid aan bod. In teksten zoals 'De bevolking treffen van landen die in oorlog zijn met de islam' wringt Al Awlaki zich in allerlei bochten om het doden van vrouwen en kinderen te rechtvaardigen. "Als strijders en niet-strijders gemengd samen zijn en geïntegreerd, is het voor moslims toegestaan om ze aan te vallen zelfs als er vrouwen, kinderen, ouderen, landbouwers en slaven gedood worden, maar dit mag enkel gedaan worden met de intentie om vijandelijke strijders te bevechten."

Gelijkaardige teksten van Al-Awlaki inspireerden de Amerikaanse majoor-arts Nidal Hassan om in 2009 in Fort Hood dertien collega's te vermoorden. De krijgsraad tegen Hassan begon deze week, maar werd overschaduwd door een globaal terreuralarm voor aanslagen door AQAP, dat ook in Belgische luchthavens en stations tot extra politieaanwezigheid leidde.

De Boston-daders

Ondanks de waakzaamheid van de agenten op het terrein is er nog steeds geen bescherming tegen de AQ-geweldspropaganda en bomhandleidingen op het internet. Het kostte ons welgeteld dertig seconden om 'Inspire' te googelen en enkele exemplaren te downloaden via de website Ahyaislam.com, die de publicaties van Al Malahem Media verspreidt. Deze propagandavleugel van AQAP maakte al tien exemplaren van het blad. "Inspire is zéér gevaarlijk en werd gelinkt aan talrijke terreuraanslagen, waaronder de Boston marathon", aldus de Amerikaanse antiterreurexpert Bruce Riedel. "De bommenleggers waren gretige lezers van Inspire."

De huidige beheerders van Ahyaislam maken gebruik van de diensten van de Australische website Privacyprotect om anoniem te kunnen blijven. Attent gemaakt op de bomhandleidingen die Ahyaislam beschikbaar stelt, antwoordt de website ons "geen autoriteit te hebben over de inhoud van het domein en bijgevolg geen actie te kunnen ondernemen".

De provider kan dat wel. Via een IP-zoekwebsite duurt het amper drie minuten om te achterhalen dat Ahyaislam zijn domeinnaam onderbracht bij HostSG. Zij houden kantoor in de Suntec City Tower 2, Temasek Boulevard 9, Singapore. HostSG heeft 35.000 klanten, en is een van de weinige providers die zijn eigen IP-adressen bezit. Bij HostSG was geen verantwoordelijke bereikbaar voor commentaar.

Onbeheersbaar web

De vraag stelt zich waarom ondanks de enorme mogelijkheden waarmee de Amerikaanse inlichtingendiensten en hun bondgenoten beschikken om communicatie te onderscheppen en cyberoorlogen te voeren nog niemand het initiatief nam om de provider te vragen, of via juridische weg te dwingen, de account met de bommenhandleiding te laten afsluiten. Volgens Riedel is dat moeilijk omdat het web onbeheersbaar is. "NSA en GCHQ (de Britse afluistereenheid, MR) proberen de distributie van Inspire op het net te blokkeren of het materiaal te corrumperen, maar met zeer beperkt succes", zegt hij. "Het internet is te groot om te controleren."

In België maakt de wetgeving het in theorie mogelijk om websites met bommenhandleidingen te laten afsluiten. Bij Ahyaislam.com is dat vooralsnog niet gebeurd. "Volgens de nieuwe terrorismewet is het geven van terreuropleidingen strafbaar", zegt Ingrid Vandaele, woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. "Maar websites kunnen alleen in het kader van een gerechtelijk onderzoek afgesloten worden door de politie, op vraag van het parket."

Christopher Swift, adjunct professor National Security Studies van de Georgetown University, stipt aan dat een verbod van de websites niet altijd de beste oplossing is. "Toen ik werkte voor het Office of Foreign Assets Control van het ministerie van Financiën, dat verdachte geldtransacties opspoort en sancties uitvoert, hadden we enorme discussies of we websites van terreur- of maffiasyndicaten nu moesten laten afsluiten of niet. Mijn overtuiging is dat je ze beter open laat, om te zien wie ze gebruikt. Je kan ze ook observeren om te leren hoe je tegenstander denkt. Ik meen dat open samenlevingen die transparantie hoog in het vaandel voeren, uiteindelijk veerkrachtiger kunnen reageren. Als je websites telkens afsluit, duw je de radicalen dieper in de ondergrondse."

Mythe doorprikken

Volgens Swift moeten onze veiligheidsdiensten wel op vinkenslag liggen voor Inspire-lezers. "Gewelddadige verdachten, of zij die aantoonbare banden hebben met een georganiseerd netwerk, moet je meteen onderscheppen. Daarnaast zijn er de individuen die publicaties als Inspire downloaden en aangezet kunnen worden tot geweld, maar dat is een drietrapsproces van zelfidentificatie, zelfradicalisering en uiteindelijk zelfmobilisatie. Hun radicaliseringsproces kan je best tegengaan door te investeren in vertrouwensrelaties met de gemeenschappen, in dit geval de moslims, opdat zij zelf extremer gedrag confronteren of signaleren. Eigenlijk dezelfde aanpak waarbij je jongeren wil beletten om lid te worden van stadsbendes. Het is belangrijk de mythe te doorprikken dat de bende stoer is en identiteitsbepalend. Je moet benadrukken dat ze crimineel zijn."